DOMELKI DLA MATURZYSTÓW - 2 - UKŁADY RÓWNAŃ
Domel: DOMELKI DLA MATURZYSTÓW − 2 − UKŁADY RÓWNAŃ
Rozwiąż układ równań:
______
| | /x − y | | 20 | |
x − y + √ |
| = |
| |
| | x + y | | x + y | |
x
2 + y
2 = 34
4 mar 17:28
pawel95:
x=5
y=−3
4 mar 18:16
zawodus : Brakuje metody rozwiązania
4 mar 20:07
Wazyl: | √x−y | | √x−y | | √x+y | | √x2−y2 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √x+y | | √x+y | | √x+y | | x+y | |
x
2−y
2+
√x2−y2−20
t=
√x2−y2 ; t≥0
t
2+t−20=0
Δ=81
t=4 v t=−5
√x2−y2=4 x>y
x
2+y
2=34
x
2−y
2=16
x
2+y
2=34 ⇒2x
2=50 x=5 v x=−5
y=3 v y=−3
Odp x=5 y=3
4 mar 20:29
Wazyl: Coś jest nie tak

Cofamy się− 2x
2=50 ⇒ x=5 v x=−5
x=5
y=3 v y=−3
x=−5
y=3 v y=−3
Z założenia p(x−y}≥0 Odpadają nam 2 z x=−5.
Podnosząc do kwadratu wyprodukowałem jeszcze jedno błędne rozwiązanie : x=5 y=3
Odp= x=5 y =−3
4 mar 20:36
zawodus: Rozwiązań jest 4
4 mar 20:38
Wazyl: Nie głupoty piszę! x=5 y=3 nie odpada! Sugerowałem się pawłem. Sprawdziłem wszystko gra.
zawodus mi wyszły 2. Gdzie mam błąd?
4 mar 20:42
zawodus: Przejście z pierwiastkiem nie jest równoważne
4 mar 20:49
zawodus: Twoja część jest ok, ale to dopiero połowa zadania.
4 mar 20:50
Wazyl: W którym miejscu?
4 mar 20:56
Domel: zawodus ma rację − rozwiązania są cztery
Poza tym dlaczego Wazyl odrzucasz t = −5 − przecież założyłeś, że t = √x2 − y2
a nie t = x2 − y2. W takim razie pierwiastek kwadratowy z każdej liczby ma rozwiązanie
dodatnie i ujemne (u nas +4 i −5)
5 mar 00:30
Trivial:
Domel, przyjmuje się, że
√x ≥ 0.
Błąd jest tutaj:
| | x−y | | (x−y)(x+y) | | √x2−y2 | | √x2−y2 | |
√ |
| = √ |
| = |
| = sgn(x+y) |
| . |
| | x+y | | (x+y)2 | | |x+y| | | x+y | |
5 mar 10:29
pigor: ..., lub np. tak : określam dziedzinę układu :
x−yx+y ≥0 /*(x+y)
2>0 i x+y≠0 ⇔ (x−y)(x+y) ≥0 i y≠−x ⇔
⇔ x
2−y
2 ≥0 i y≠−x ⇔ |y|≤ |x| i y≠−x ⇔
D={ (x,y): −|x|≤ y≤ |x| i y≠−x }
i dany układ jest równoważny kolejno :
x−y+√x−yx+y=20x+y /* x+y=(
√x+y)
2 >0
i x2+y2=34 ⇔
⇔ x
2−y
2+
√x2−y2= 20 i x
2+y
2= 34 ⇔
⇔ (
√x2−y2)
2+
√x2−y2−20= 0 i x
2+y
2= 34 ⇔
⇔ (
√x2−y2)
2−(−1)
√x2−y2−5*4= 0 i x
2+y
2= 34 ⇔
⇔
√x2−y2=−5<0 v
√x2−y2=4 i x
2+y
2=34 ⇒
√x2−y2=4 /
2 i x
2+y
2=34 ⇔
⇔ x
2−y
2= 16 i x
2+y
2=34 /± stronami ⇔ 2x
2= 50 i 2y
2= 18 ⇔
⇔ x
2=25 i y
2=9 ⇔ |x|=5 i |y|=3 , stąd i z
D ⇔
⇔
(x,y)∊{(5,3), (−5,3), (5,−3), (−5,−3)} . ...
5 mar 12:05
Trivial: pigor, coś nie bardzo − rozwiązania (−5,3) i (−5,−3) nie działają.
5 mar 13:09
Domel: pigor myślę, że wg sugestii
Triviala powinieneś rozpatrzyć przypadki:
| | √x2 − y2 | | 20 | |
1a) x − y + |
| = |
| |
| | x + y | | x + y | |
| | √x2 − y2 | | 20 | |
1b) x − y − |
| = |
| |
| | x + y | | x + y | |
2 x
2 + y
2 = 34
5 mar 13:59
pigor: ..., macie rację, zbyt nonszalancko potraktowałem ten mianownik
"dużego" pierwiastka ufając tylko dziedzinie

, a trzeba było jednak
najpierw usunąć niewymierność z niego jak to zrobił
Trywial, to by
mi się pojawił moduł mianownika, co dało by mi alternatywnie znak minus
" − " przed tym pierwiastkiem, a tak to nie zamierzając ... "oszukałem" ...
5 mar 16:55
Wazyl: Trivial opuściłem tą wartość bezwzględną z założenia że x+y>0 (pierwiastek). Znalazłem mój
błąd: nie zrobiłem dla przypadku gdy x−y<0 i x+y<0
5 mar 17:23
Domel: Zad. 2
| | π | |
Dla jakich α∊<0; |
| > równanie: |
| | 2 | |
x
2*sinα + x + cosα = 0
ma dwa pierwiastki rzeczywiste?
7 mar 15:54
Piotr 10: sinα≠0
Δ=1 − 4sinαcosα = 1 −2sin2α > 0
itd
7 mar 15:59
Domel: No i kto dokończy?
7 mar 20:07