statystyka prawdopodobieństwo
Ka: Sześć kul rozmieszcza się losowo w 3 szufladach. Obliczyć prawdopodobieństwo, że żadna szuflada
nie będzie pusta.
PW: Kule uznajemy za nierozróżnialne,a szuflady − tak.
Mamy następujące zadanie:
Sumę
(1) (1+1+1+1+1+1) = 6
podzielić nawiasami na 3 dodatnie składniki.
Przykład:
(1
)+(1+1
)+(1+1+1) = 6
jest modelem matematycznym umieszczenia w pierwszej szufladzie 1 kuli, w drugiej − 2 kul i w
trzeciej − 3 kul. Zastępowanie w (1) dwóch znaków "+" znakami ")+(" jest równoznaczne z
wyborem dwóch "+" spośród pięciu. Można to uczynić na
Przez A oznaczyliśmy zdarzenie "żadna szuflada nie jest pusta".
Wszystkie możliwe rozmieszczenia kul w szufladach można opisać jako wszystkie możliwe
rozwiązania całkowite równania
a + b + c = 6, 0 ≤ a, b, c ≤ 6.
Rozwiązania takie składają się z wyżej opisanych 10 oraz z takich, w których jedna z trzech
| | | |
szuflad jest pusta (można pokazać zatem 3• | = 15 takich rozwiązań) oraz takie, w których |
| | |
2 szuflady są puste, czyli rozwiązanie ma dwa składniki zerowe (można pokazać 3 takie
rozwiązania)
Wobec tego
|Ω| = 10 + 15 + 3 = 28
| | 10 | | 5 | |
Odpowiedź: P(A) = |
| = |
| . |
| | 28 | | 14 | |