prosze o pomoc
p..: Oblicz :
1) 3√−125=
2) 3√−27 =
3) √50 * √2=
4) 3√3 −6√2 +4√2 −√3 =
5) 5√5 −2√3 − √3 +√5 =
28 paź 16:45
Zbronek: 3√−125=a to a3=−125 więc ile a=?
28 paź 16:49
bogusia: −53
28 paź 16:51
p..: bo 5 * 5 = 25 a 25 * 5 =125
28 paź 16:53
godzi187:
2 tak samo się oblicza jak wyżej
3) = √100 = 10
4)3√3 − √3 −2√2 nie wiem czy to sie da bardzier uprościć
5)=6√5−3√3
28 paź 16:54
Zbronek: (−5)3 lepiej z minusem pisać w nawiasie ,bo jak będzie np do 2 potęgi to by wyszło −25,a to
przecież źle,
1)tak odp.jest −5
28 paź 16:55
Zbronek: ..bo (−5)* (−5)* (−5)=−125
28 paź 16:57
bogusia: 3√−27 = a to a3 = −27 a to jest 33
28 paź 16:58
28 paź 16:59
p..: wiem wiem zrobilam juz to −27 ..
28 paź 16:59
bogusia: tu zapomniałam minusa
28 paź 16:59
Zbronek: 2)
(−3)3=−27 odp=−3
28 paź 17:04