funkcja kwadratowa
Ada: dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu y=2x+m jest styczna do wykresu funkcji
y=x2−4x+5?
zaczęłam tak −−−> 2x+m=x2−4x+5
x2−6x+5+m=0 i wydaje mi sie że tutaj powinien być warunek Δ=0
bo ma wyjść jedno rozwiazanie by funkcje były styczne . policzyłam deltę Δ=16+m czyli 16+m=0
czyli m=−16
czy to wszystko? dobrze rozwiązałam zadanie?
4 mar 15:42
Trivial:

Z obrazka można odczytać m = −4, więc coś masz raczej nie tak.
4 mar 15:57
Trivial: Źle przeniesione m na drugą stronę, źle policzony wyróżnik.
4 mar 15:59
Ada: to jak to zrobić?
4 mar 16:00
Ada: no to będzie x2−6x+5−m=0 Δ=16+4m delta musi się równać zero więc 16+4m=0 m=−4
4 mar 16:02
Trivial: Metoda jest dobra, tylko masz błędy rachunkowe.
4 mar 16:02
Trivial: Teraz wygląda OK.
4 mar 16:03
Ada: dobra , dzięki
4 mar 16:03