funkcja kwadratowa
Aga: dane są cztery liczby rzeczywiste a,b,c,d wiadomo że a,b są pierwiastkami równania x
2−3cx−8d=0
zaś c i d są pierwiastkami równania x
2−3ax−8b=0 wyznacz sumę a+b+c+d.
podstawiłam pod x
1=a x
2=b czyli (x−a)(x−b)=x
2−x(a+b)+ab pod to podstawiłam współczynniki
z równania 1 i analogicznie to samo zrobiłam z c i d . wyszły mi 4 równania
| ⎧ | b+a=3c | |
| ⎜ | ab=−8d | |
| ⎨ | c+d=3a | no i z skorzystałam z 1 i 3 równania by mieć sumę tych
|
| ⎩ | cd=−8b | |
wszystkich czynników wyszło mi że a+b+c+d=3a+3c czy to wszystko? na tym się kończy zadanie?
4 mar 15:37
Ada: czy to jest ok?
4 mar 16:03
Ajtek:
Należy policzyć wartości.
4 mar 16:06
Ada: w jaki sposób?
4 mar 16:07
Trivial: Sprawdziłem układ. Jest w porządku. Lecz zadanie niedokończone.
4 mar 16:08
Ajtek:
Cześć
Trivial 
.
4 mar 16:08
Ada: jak to ruszyć dalej?
4 mar 16:08
Trivial: Cześć Ajtek.
Ada, masz jeszcze dwa równania. Skorzystaj z nich.
4 mar 16:10
Ada: | | −8d | | −8b | |
dobra przekształcam 2 i 4 a= |
| c= |
| podstawiam do |
| | b | | d | |
| | −8d | | −8b | | d | | b | |
3a+3c=3 |
| +3 |
| =−24( |
| + |
| ) |
| | b | | d | | b | | d | |
4 mar 16:15
Ada: i nw co mi to daje
4 mar 16:15
Ajtek:
b+a=3c
ab=−8d
c+d=3a
cd=−8b
Masz rozwiązać ten układ równań.
4 mar 16:18
Ada: no do tego już doszłam na początku
4 mar 16:19
Ajtek:
To rozwiązuj go

.
4 mar 16:19
Ada: dobra mam , dzięki
4 mar 16:28