Ciągi - wyznacz iloraz.
immfine : Pewien ciąg geometryczny an ma parzystą liczbę wyrazów.
Suma wszystkich wyrazów jest 4 razy większa od sumy wyrazów ciągów wyrazów stojących na
miejscach parzystych.
Wyznacz iloraz tego ciągu.
4 mar 15:26
ICSP: S
wszystkich = 4S
S
parzystych = S
S
nieparzystych = 3S
S
wszystkich = a
1 + a
2 + ... a
n−1 + a
n} = a
1(1 + q) + a
3(1+q) + .. a
n−1(1 + q) =
= (1+q)(a
1 + ... + a
n−1 = (1 + q) * S
nieparzystych
4S = (1+q) * 3S
4 mar 15:38
ICSP: sprawdź obliczenia i tok rozumowania.
4 mar 15:39