4 mar 15:00
FHA: 27.
Widać tutaj że bedziesz korzystał ze wzorów skróconego mnozenia. Wpierw polecam zbadać to:
a
2+2b
2+c
2≥2b(a+c)
a
2+2b
2 +c
2 ≥ 2ba + 2bc
a
2+2b
2 +c
2 − 2ba − 2bc ≥ 0
Dowód:
(a−b)
2 + (b − c )
2 ≥ 0
Wystarczy rozwiązać

29.
Wpisz w okrąg kwadrat. Zaznacz na okręgu punkt . Widzisz 2 trójkąty prostokątne? − Twierdzenie
Następnie z tw. PITAGORASA
4 mar 15:09
Aerodynamiczny: Z tym 27 to zawaliłem nie zauważyłem tych wzorów, skomplikowałem sobie tylko

. A w 29 nie
widzę kątów prostych.
4 mar 15:23
Aerodynamiczny: Ja w 29 wrzuciłem punkt P w jeden z wierzchołków boków, wtedy też było 8r
2. Po czym napisałem
pewien komentarz do tego. Tylko właśnie nie wiem czy tak można było
4 mar 15:37
FHA: twierdzenie
4 mar 15:38
Aerodynamiczny: Jakie twierdzenie?
4 mar 15:39
FHA: Kąt wpisany oparty na średnicy więc 90*
4 mar 15:39
Aerodynamiczny: To nie znałem, głupia ta moja szkoła...
A ten mój sposób może przejść ewentualnie?
4 mar 15:44
FHA: punkt P różny od wierzchołków kwadratu.
4 mar 15:46
FHA: Nie dostałeś tablic? Tam masz wypisane wzory / twierdzenia.
4 mar 15:47
Aerodynamiczny: Miałem, ale jakoś im nie ufam. Ale czysto teoretycznie jak tam wstawiłem po czym napisałem
fajne usprawiedliwienie tego i zależności jakieś tam dopisałem.
4 mar 15:49
adam44: Wstawiłby ktoś zadanka z tej matury z poziomu rozszerzonego? Chociaż kilka

Bardzo mi zależy
9 mar 16:40
Mila:

∡APC=90
o jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy |AC|.
W ΔAPC:
(2r)
2=|AP|
2+|CP|
2
∡BPD=90
o jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy |BD|.
WΔBPD:
(2r)
2=|BP|
2+|PD|
2
|AP|
2+|CP|
2+|BP|
2+|PD|
2=4r
2+4r
2⇔
|AP|
2+|CP|
2+|BP|
2+|PD|
2=8r
2
9 mar 17:30