W pierwszej urnie
Matejko: W pierwszej urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe, a w drugiej urnie 7 czarnych i 8 białych.
Losujemy dwie kule bez zwracania z pierwszej urny i dwie kule ze zwracaniem z drugiej urny.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech kul białych.
no to w pierwszej mamy Ω=10*9 a w drugiej 152 tak? I co dalej?
4 mar 14:04
Matejko:
4 mar 14:16
Matejko: up
4 mar 14:45
Matejko:
4 mar 15:36
Mila:
Zdarzenia sprzyjające:
(CB BB)
(BC BB)
(BB CB)
(BB BC)
Licz.
4 mar 16:43
Paulina:
Mila pomogłabyś mi dziś w kilku zadaniach z funkcji ?
4 mar 16:47
Mila: Pisz.
4 mar 16:50
4 mar 18:23
Matejko: możesz zacząć liczyć tak tylko 1 ok? CB BB
4 mar 18:25
Matejko:
5 mar 14:50
Matejko: ?
5 mar 15:56
Mila:
6C,4B razem 10 kul
7C,8B razem 15 kul
|Ω|=10*9*15*15
|A|=6*4*8
2+4*6*8
2+4*3*7*8+4*3*8*7=
=4*8*(48+48+21+21)=32*138
| | 32*138 | | 16*46 | | 736 | | 736 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*152 | | 5*3*152 | | 153 | | 3375 | |
5 mar 16:11
5 mar 16:19
Mila:
Uwzgledniona kolejność.
Przy losowaniu z drugiej urny mamy wariacje, ważna kolejność, to przylosowaniu z pierwszej też
uwzględniłam kolejność.
5 mar 16:32
Matejko: czyli można tak i tak?
5 mar 16:48
Mila:
Nie liczyłam z kombinacji, policz i porównaj wyniki.
5 mar 16:55