Tw. sinusów
Kati: W trójkącie ABC, w którym ∡ACB = 90o, oblicz wysokość z wierzch. C, jeśli AC=6cm, a środkowa
CE ma długość 5cm.
Podpowiedzcie jak to ruszyć
4 mar 13:51
kika:
4 mar 14:09
Kati: Ok, też tak mam ale trochę nie widzę dalej rozwiązania, niestety orłem nie jestem
4 mar 14:29
Aga1.: Punkt E jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie, więc x=5, a IABI=13
Oblicz IBCI i h wylicz z pola
4 mar 14:41
Aga1.: błąd IABI=10
4 mar 14:41
Kati: Fakt... dzięki, tego w moim kombinowaniu brakło
4 mar 14:44