równanie z parametrem
kaktus: Mam zadanie:
Dla jakiej wartośći parametru k równanie
(k−1)x
2+(k+4)x+k+7=0
ma jeden pierwiastek rzeczywisty, strasznie długo się z tym męczę
wiadomo że jedna z ospowiedzi to k=1, wtedy mamy funkcję liniową,
dla k≠1, mamy funkcję kwadratową i postawiłem warunek Δ=0 (wydaje mi się że poprawny) ale za
nic nie wychodzą mi poprawne wyniki, wychodzą mi brzydkie pierwiastki,
w odpowiedziach mam że: k=1(wiem) oraz k=−22/3 i k=2,
Proszę o pomoc
4 mar 13:49
Ajtek:
Pokaż, jak liczysz Δ.
4 mar 13:51
kika: Pokaż swoje obliczenia.
Δ=...
4 mar 14:01
Ajtek:
Przeliczyłem to, na 100% machnąłeś się w liczeniu Δ.
4 mar 14:02
kaktus: dochodze do fazy 3k2+16k−44
4 mar 14:19
Ajtek:
I teraz liczysz Δk.
4 mar 14:20
kaktus: wiem, i wychodzi 256+3*4*44=1040, i niemiły pierwiastek wychodzi
4 mar 14:38
Ajtek:
Jakim cudem
4 mar 15:01
Ajtek:
Ile to jest 3*4*44
4 mar 15:02
FHA: 528
4 mar 15:44