Sprawdź, że na czworokącie ABCD
anonim: Sprawdź, że na czworokącie ABCD o wierzchołkach A(0,3), B(7,2), C(6,−5), D(−1,2) można opisać
okrąg. Jak to zrobić?
4 mar 13:23
anonim: ?
4 mar 14:05
kika: Symetralne boków muszą przecinać się w jednym punkcie .
4 mar 14:05
anonim: Ale jak to obliczyć ?
4 mar 14:15
kika: Symetralna jes prostopadła do boku i przechodzi przez jego środek



!
4 mar 14:42
Bogdan:
Polecenie brzmi sprawdź, a nie wyznacz środek okręgu. Należy zastosować twierdzenie
o okręgu opisanym na czworokącie.
4 mar 14:48
Bogdan:
Tu
872 jest wskazówka
4 mar 14:49
Bogdan:
Wyznacz współczynniki kierunkowe prostych: AB, BC, CD, DA:
aAB = ...
aBC = ...
aCD = ...
aDA = ...
Teraz zauważ, że ...
4 mar 14:56