matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoz
Karol:
Wyznacz liczbę, której 80% jest równe : 2
3
+
2
√
3
: 4
√
3
Prosze o pomoc rozwiaz
4 mar 12:58
pigor:
..., otóż, np. tak : niech
x=?
− szukana liczba, zaś 2
3+2
√
3
: 4
√
3
= 2
3+2
√
3
: 2
2
√
3
= 2
3+2
√
3
−2
√
3
= 2
3
= 8, więc
80%* x=8
/:80 ⇔ 1%x=0,1 /*100 ⇔
x=10
− szukana liczba .
4 mar 13:07
Karol:
dzieki
5 mar 12:30