ciag geometryczny
Madzia: Dany jest Ciag geometryczny o pierwszym wyrazie 9 i drugim wyrazie 3. Jakim wzorem wyraza sie
wyraz ogolny ciagu?
a1 = 9
a2 = 3
a2
= q
a1
an = a1 * qn
doszlam do takiego miejsca i nie wiem co dalej
4 mar 12:29
J: | | 1 | | 1 | |
q = |
| , czyli an =9* |
| (n−1) |
| | 3 | | 3 | |
4 mar 12:33
J: | | 1 | |
To ma być: an =9* ( |
| )(n−1) |
| | 3 | |
4 mar 12:34
Madzia: własnie mi tez tak wyszlo ale takiej odpowiedzi nie ma w tescie
4 mar 12:36
J: | | 1 | |
A może jest: an = ( |
| )(n−3) |
| | 3 | |
4 mar 12:38
Damian 1992: Tak, jest
4 mar 12:39
J: Bo to jest to samo
4 mar 12:39
Madzia : jest taka odpowiedz
4 mar 12:40
Madzia : Dziękuje bardzo. Muszę koniecznie to poćwiczyc.
4 mar 12:41