wyrazenia wymierne
Asik: CZESC potrzebuje waszej pomocy...... mam poprawe sprawddzianu a przez caly czas bylam chora
wykonaj dzialania
4 mar 12:24
J:
1)Założenia
2)Wspólny mianownik
4 mar 12:25
Asik: przyznaje ze ja kompletnie nie mam pojecia jak sie za to zabrac, bylam tylko na jednej lekcji z
tego jak bylo obliczanie wartosci liczbowej
4 mar 12:29
Asik: czyli co powinnam policzyć jeden mianownik przez drugi
4 mar 12:31
Asik: siostra mi tu pomaga ale jakos mi to nie idzie

!
4 mar 12:34
J: | | (3x−1)(x+1) + (x−1)(2x+4) | |
= |
| = ... |
| | (x−1)(x+1) | |
4 mar 12:36
Asik: czyli teraz wymnażam napiasy przez siebie a w mianowniku mam wzor sktoconego mnozenia... czy
tak
4 mar 12:38
Asik: czy moze moge skrócic gore z dołem
4 mar 12:38
J: Najpierw policz licznik i wtedy sie zobaczy.
4 mar 12:40
Asik: a jak mam
5x3 − 2x+12x2 +1 −2x
4 mar 12:42
Asik: ale mam w mianowniku wzor skróconego mnożenia
4 mar 12:44
4 mar 12:48
Asik: kompletnie nie mam pomyslu co dalej
4 mar 12:52
Asik: proszę o pomoc i wskazówkę co dalej
4 mar 13:03
pigor: ..., nic dalej nie opłaca się robić − nic się nie skróci,
bo postać iloczynowa trójmianu w liczniku nie jest ciekawa
z powodu brzydkiej Δ − dlatego zostaw tak jak jesto, ale
koniecznie podaj dziedzinę np. tak :
D=R\{−1,1}. i tyle. ...
4 mar 13:15