Marcinek: Powierzchnia boczna stożka, po rozcięciu i rozprostowaniu na płaszczyźnie jest połową pewnego
koła
Oblicz:
a) kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
b) stosunek powierzchni bocznej do do pola jego podstawy
4 mar 12:01
J: Tworząca stożka jest równa promieniowi "pewnego koła".
4 mar 12:06
Marcinek: czyli l=r, ale dalej nie wiem jak policzyć ten kat nachylenia
4 mar 12:08
J: To narysuj sobie przekrój stożka.
4 mar 12:09
dero2005:
l = 2r
α = 60
o
P
b = πrl
P
p = πr
2
| Pb | | πrl | | l | | 2r | |
| = |
| = |
| = |
| = 2 |
| Pp | | πr2 | | r | | r | |
4 mar 19:08