bardzo prosze niech mi ktoś wytłumaczy jak wyznaczyć miejśce zerowe,,,
paula: ⎧ (x−3)2 dla x∊(−∞,0)
f(x) = ⎨ x−2 dla x∊<0,5)
⎩ 1 dla x∊(5,+∞)
4 mar 11:46
ZKS:
Policz miejsce zerowe funkcji y = (x − 3)2.
4 mar 11:49
J:
(x−3)2 = 0 ⇔ x = 3 , ale 3 nie należy do przedziału (−∞,3)
x−2 = 0 ⇔ x = 2 i należy do przedziału <0,5)
Jedno miejsce zerowe: x =2
4 mar 11:50
J: 3 nie należy do przedziału (−∞,0).. oczywiście.
4 mar 11:50
paula: | | x | |
f(x)= |
| jak wyznaczyć miejsce zerowe tej funkcji? |
| | 6−x | |
4 mar 11:55
J:
Najpierw dziedzina: 6 − x ≠ 0 ⇔ x ≠ 6
A teraz równanie: f(x) = 0
4 mar 11:57