Walec, stożek - objętości
Marcinek: Z pełnego naczynia w kształcie stożka o wysokości 18 cm i średnicy podstawy 24 cm przelano wodę
do naczynia w kształcie walca, którego podstawa ma średnicę 10 cm. Jaka jest wysokość słupa
wody w tym naczyniu.
Wyliczyłem, że V stożka = 864π, teraz co dalej skoro nie mam podanej wysokości walca...
4 mar 11:03
Kaja: one maja tekie same objętości czyli Vw=Vs
zatem 864π=π*52*h
4 mar 11:04
J: Nikt Cię o to nie pyta. Masz policzyć wysokość słupa wody.
4 mar 11:04
J: Tą samą objętość ma WODA
4 mar 11:08
Marcinek: takie łatwe, a sam wpaść na to nie mogę... dzięki
4 mar 11:44