ciągi
marika : oblicz:
a) które wyrazy ciągu an= −13+5n
b) czy liczba 66 jest wyraem ciągu an=104−4n
proszę o pomoc bo mam prace domową z której mało co rozumiem
4 mar 10:55
J: Popraw treść podpunktu a)
4 mar 10:56
Kaja: b)66=104−4n
4n=38 /:4
n=9,5
nie
a) dokończ treść podpunktu
4 mar 10:56
J:
b) Jeżeli liczba 66 jest wyrazem to równanie: 66 = 104 − 4n, musi mieć rozwiązanie w zbiorze
liczb naturalnych
4 mar 10:58
J:
4 mar 10:58
marika : przepraszam cos się nie dopisało
a) które wyrazy ciągu an= −13+5n sa ujemne
4 mar 11:01
marika : potrzebuje pomocy jeszcze w trzech zadaniach mogę na was liczyć
4 mar 11:02
J: Rozwiąż nierówność: −13 + 5n < 0 i n∊N
4 mar 11:02
Kaja: rozwiąż −13+5a<0 i n∊N+
4 mar 11:02
J: Zobaczymy
4 mar 11:03
marika : wyznacz x wiedząc ze podane liczby sa kolejnymi wyrazami ciągu
a) geometrycznego x−3; x; 12
b)arytmetycznego x−3; 13; x+9
4 mar 11:04
4 mar 11:05
J:
a) x2 = 12(x−3)
b)2*13 =(x −3) + (x + 9)
4 mar 11:06
marika : wyszło mi n<2 3/5 czyli nie należy do zbioru liczb naturalnych
zgadza się
4 mar 11:07
marika : czyli teraz wykonuje równanie żeby obliczyć x
4 mar 11:08
Kaja: czyli n<235 i n∊N+ zatem n∊{1,2}
4 mar 11:09
Kaja: tak masz rozwiązać te równania
4 mar 11:09
marika : tylko mam problem stanęłam w miejscu x2=12x−36
4 mar 11:10
J: Δ i pierwiastki.
4 mar 11:11
marika : ale 2 3/5 nie jest liczbą naturalna... wiec nie wiem z czego wynika {1,2}
4 mar 11:12
marika : czyli jak kwadrakówkę?
4 mar 11:12
J: | | 2 | |
1 i 2 to dwie liczby naturalne dodatnie mniejsze od 2 |
| |
| | 3 | |
4 mar 11:13
J: Nie używaj tego sformułowania. Tak, jak równanie kwadratowe.
4 mar 11:14
Kaja: czyli ty masz wziąć część wspólna tego przedziału i zbioru liczb naturalnych dodatnich. czyli
inaczej mówiąc z tego przedziału masz wybrać tylko liczby naturalne dodatnie. a jedyne takie
to 1 i 2
4 mar 11:14
marika : Δ=0 dlatego x0=6 licze ze dobrze liczę..
4 mar 11:15
Kaja: dobrze
4 mar 11:16
J: TAK.
4 mar 11:16
marika : przepraszam... nie chciałam Cię urazić.. nie ukrywam że moja Pani profesor takiego używa
4 mar 11:16
marika : dziękuję Wam bardzo już teraz rozumiem.
4 mar 11:18
J: A używa też: "logarytmówka" ? "wykładniczówka" ?
4 mar 11:18
marika : biorę się za podpunkt b
4 mar 11:18
marika : nie, nie używa. wiem to błąd i obecuję się poprawić
4 mar 11:19
marika : b) Jeżeli liczba 66 jest wyrazem to równanie: 66 = 104 − 4n, musi mieć rozwiązanie w zbiorze
liczb naturalnych
czyli wyszło mi 9,5=n
4 mar 11:22
J: No a 9.5 nie jest liczbą naturalną, czyli 66 nie jest wyrazem tego ciągu
4 mar 11:23
marika : tylko proszę jak możesz sprawdzać czy wyniki mam poprawne to będę bardzo wdzieczna
4 mar 11:25
marika : 2*13 =(x −3) + (x + 9)
wyszło mi x=10
4 mar 11:25
J: Tak.
4 mar 11:25
J: Drugie też dobrze.
4 mar 11:26
marika : dziękuję, proszę o pomoc jeszcze w 2 zadaniach
4 mar 11:29
marika : wyznacz a1 ciągu
a) arytmetycznego a3=45 i a7=34
b) geometryczneo a2=3/2 i a3=3/4
4 mar 11:31
marika : w podpunkcie a mam problem z obliczenie r
4 mar 11:33
marika : r=−2,75
4 mar 11:34
J:
a) a7 − a3 = 4r − obliczasz różnicę ciągu, potem a1 = a3 − 2r.
4 mar 11:35
Kaja: a
7=a
3+4r
34=45+4r
−11=4r
a
3=a
1+2r
a
1=50,5
4 mar 11:35
Kaja: b) a
3=a
2*q
a
2=a
1*q
a
1=3
4 mar 11:37
marika: przepraszam wyrzuciło mnie z internetu
4 mar 11:55
marika: super wyszło mi tak samo
4 mar 11:55
marika: mam jeszcze jedno zadanie
oblicz sumę początkowych wyrazów
a) S100 ciągu arytmetycznego 42,47,52
b) S6 ciągu geometrycznego a1=1/4 i a3=1
4 mar 11:57
J: a) policz r , policz a1 , policz a100 i podstaw do wzoru na sumę.
4 mar 11:59
marika: zanim właczyłam na nowo internet zaczęłam liczyć
a)
najpier policzylam r=5
potem policzylam a100=537
a na koncu s100=28950
nie jestem pewna czy dobrze mi wyszlo
4 mar 11:59
marika: czyli wszystko zrobiłam
4 mar 11:59
J: b) analogicznie,policz q , a1 i podstaw do wzoru
4 mar 12:00
Kaja: a) r=47−42=5 a
1=42
a
100=a
1+99r
a
100=42+99*5=537
| | a1+a100 | |
S100= |
| *100=28950 |
| | 2 | |
4 mar 12:00
marika: wiecej problemu mam z podpunktem b
4 mar 12:00
marika: czyli dobrze mi wyszło
4 mar 12:01
J: A jak policzyłas a1 w punkcie a) ?
4 mar 12:02
marika: w podpuncie b mam a1 ale mam problem z policzeniem q bo nie mam następnego wyrazu tylko dopiero
a3
4 mar 12:02
Kaja: b) a
3=a
1*q
2
q=2 lub q=−2
4 mar 12:02
marika: od a2−a1
4 mar 12:03
J: No nie jest wyrażnie powiedziane ,że a
1 = 42
4 mar 12:03
marika: chyba rozumiem
czyli będa daw wyniki
4 mar 12:05
marika: ale to takie naturalne...na lekcjach tez taki liczylismy
4 mar 12:06
Kaja: raczej tak
4 mar 12:07
marika: nie moge obliczyc tego q...
4 mar 12:08
Kaja: popatrz wyżej , przecież ja juz je obliczyłam
4 mar 12:09
marika: bo przekształcilam równanie
1− 1/4= q2
3/4= q2
4 mar 12:10
marika: oki juz wiem tak jest znak mnożenia
4 mar 12:11
Kaja: źle popatrz jak ja to policzyłam
4 mar 12:11
J: marika.. pomyśl ! x2 = 4 to x = 2 lub x = − 2
4 mar 12:11
marika: a to mozliwe zeby mi wyszły dwa wyniki s6
4 mar 12:12
Kaja: tak
4 mar 12:13
marika: tak juz wiem
4 mar 12:13
J: Zle liczysz a6.
4 mar 12:13
marika: wyszło mi 63/4
4 mar 12:16
marika: czyli ze zle ze podstawiam pod ten wzor
4 mar 12:16
marika: a w drugim wariancie wyszlo 63/12
4 mar 12:18
J: Nie, nie. Ty nie obliczasz a6.. ja sie pomyliłem,Ty liczysz S6
4 mar 12:19
marika: tak s6 tylko nie wiem czy dobrze mi wyszły te dwa wyniki
4 mar 12:20
4 mar 12:24
Asik: czyli dobrze policzyłam
Dziękuję Wam bardzo za pomoc
4 mar 12:25
Asik: muszę teraz nad tym usiaść i na spokojnie to ogarnąć
4 mar 12:26
Asik: teraz proszę was o pomoc moje młodszej siostrze

jest po chorobe i mam problemy z zadaniami
4 mar 12:27
Kaja: ale te wyniki nie sa dobre
4 mar 12:27
Kaja: oj. dobra, sa dobre
4 mar 12:28
Asik: bardzo dziękuję za czujność
4 mar 12:29