równania trygonometryczne
Jolanta: Gdzie popełniam błąd
| | π | | π | |
cosxsin( |
| )+sin(−x0cos( |
| −x)=cosxcosx−sinx(−sinx)=cos2x+sin2x=1 |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 10:44
Jolanta: oj pomyliłam napisze pózniej jeszcze raz
4 mar 10:47
Jolanta: | | π | | π | |
cosxsin( |
| −x)+sin(−x)cos( |
| −x)=cosxcosx−sinxcosx=cos2x−sinxsinx=cos2x−sin2x==cos2x |
| | 2 | | 2 | |
Teraz powinno być dobrze
4 mar 18:22
Jolanta: 2cos
2(3x+π)=1
| | 1 | |
cos2(3x+π)= |
| i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
4 mar 22:34
lolek: 3x+π=π/4+2kπ lub 3x+π=−π/4+2kπ
3x=−3/4π+2kπ lub 3x=−5/4π+2kπ
x=−1/4π+2/3kπ lub x=−5/12π+2/3kπ
4 mar 22:46
ZKS:
Po co dzielić?
Korzystamy ze wzoru redukcyjnego cos(π + x) = −cos(x)
2cos2(3x) = 1
2cos2(3x) − 1 = 0 (znamy wzór?)
cos(2 * 3x) = 0
4 mar 22:47
lolek: Lepiej dzielić , niż znać na pamięć wszystkie wzory redukcyjne
4 mar 22:53
ZKS:
A czy do podzielenia użyłem wzoru redukcyjnego? Raczej wzór na cos(2x) powinien każdy znać
kto coś od siebie coś wymaga dlatego lepiej nie dzielić aby z niego skorzystać.
Dostajemy jedną odpowiedź a nie dwie jak u Ciebie.
Spytaj się kogoś na forum czy uczyło się na pamięć wzorów redukcyjnych. Zapewniam że 90% osób
powie że nie bo wystarczy mieć jako takie wyobrażenie i wiemy kiedy przechodzimy na
kofunkcję i czy + czy − mamy.
4 mar 22:59
Jolanta: różne wzory lezą przede mną i próbuje je opanowac.Wiem,ze cos(π+x)=−cosx
w zwiazku z tym kwadratem minus znika ,tak ?Dalej juz nie wiem co zrobiłęs 1=sin2x+cos2x
4 mar 23:01
Jolanta: | | 1 | | π | |
Lolek tak jak napisałeś robiłam,gdy był zapis bez kwadratu cos(3x+π)= |
| dla |
| +2kπ ale |
| | 2 | | 3 | |
nie wiem jak jest z tym kwadratem
4 mar 23:06
lolek: dla np. cos2x=1/2
cosx=√1/2 lub cos=−√1/2
cosx=√2/2 lub cosx=−√2/2
4 mar 23:10
ZKS:
Tak ten minus znika bo −cos(x) * [−cos(x)] = [−cos(x)]2 = cos2(x).
Niestety ja nie korzystałem z tego że 1 = sin2(x) + cos2(x) wykorzystałem jedynie wzór
2cos2(x) − 1 = cos(2x).
4 mar 23:11
Jolanta: cos2x=cos2x−sin2x tylko taki wzór mam
A mozecie mi powiedziec jak mozna skonczyc to co zaczęłam ,,jak sie tego kwadratu pozbywa
4 mar 23:16
lolek: tak jak w 23:10
4 mar 23:19
Jolanta: Dziękuje
4 mar 23:20
Jolanta: | | 2 | | π | | π | |
zrobiłam jeszcze dla cos(3x+π)=− |
| i sprawdziłam odpowiedz.Jest |
| +k |
| |
| | 2 | | 12 | | 6 | |
.Nie wiem dlaczego.
4 mar 23:47
ZKS:
Wiedziałem że będzie moja odpowiedź.

cos(6x) = 0
5 mar 00:01
Jolanta: Ciesze sie,ze sie cieszysz

ale ja próbuje sie nauczyc i jedyny sposób jaki znam nie zdał
egzaminu
mozesz to przystępnie wytłumaczyc
5 mar 00:05
ZKS:
Powiem Ci tak. To jest to samo co rozwiązanie
| | 1 | | 1 | |
cos(3x + π) = − |
| ∨ cos(3x + π) = |
| |
| | √2 | | √2 | |
dostając te cztery rozwiązania możemy ja zapisać jako jedno ponieważ te rozwiązania będą się
| | π | |
powtarzały o pewien okres tu |
| . Sprawdź sobie. |
| | 6 | |
Nie wiem ale mi się wydaje dużo łatwiejszy i szybszy sposób z wykorzystaniem wzoru cos(2x).
5 mar 00:13
Jolanta: Problem polega na tym,ze nie umiem tego zrobic
mam
| | −1 | | 2 | | 5 | | 2 | | −π | | 2 | |
x= |
| π+ |
| kπ x=− |
| + |
| kπ x= |
| + |
| kπ |
| | 4 | | 3 | | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
5 mar 00:23
ZKS:
To teraz zauważ że
| | 2 | | π | |
powtarzają się co |
| π = |
| taką odpowiedź można zapisać jako |
| | 12 | | 6 | |
i dla k = 1 mamy
| | π | | π | |
x = − |
| + U{π}[6} = |
| |
| | 12 | | 12 | |
| | π | |
więc możemy przesunąć rozwiązanie o |
| i dostajemy |
| | 6 | |
Rozumiesz?
5 mar 00:34
Jolanta: Teraz tak ,dziekuję

i to jak rozwiązywałes o 22:47 tez do mnie dotarło
5 mar 00:41