Przekrój osiowy stożka
Marcinek: sorry, że tak spamuje ale naprawdę sam nic nie dam wymyślić
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu równym 16.
Oblicz objętość tego stożka.
Nie rozumiem, jak przekrój osiowy stożka może być trójkątem prostokątnym, skoro tu na stronie
czytam że przekrój ten jest trójkątem równoramiennym...
4 mar 10:36
J:
4 mar 10:40
Kaja: kąt prosty ma przy wierzchołku (trójkąt jest trójkątem prostokątnym równoramiennym o
| | 1` | |
przyprostokątnych równych l czyli długości tworzącej stożka). zatem P= |
| *l*l |
| | 2 | |
czyli l
2=32
l=4
√2
teraz z tw. pitagorasa l
2+l
2=(2r)
2
64=4r
2
r
2=16
r=4
teraz z tw pitagorasa policz wysokość a potem ojętość
4 mar 10:43
Marcinek: dzięki Kaja
4 mar 10:56