rozwiaz rownaie
ziom: x
2−3x+2(x
2−3x+11)
1/2=4
Prosze o pomoc !
4 mar 09:30
Kaja: x2−3x+11−11+2√(x2−3x+11)=4
zrób podstawienie t=√(x2−3x+11), t>0
wtedy t2+2t−11=4
t2+2t−15=0
Δt=64
√Δt=8
t1=−5 sprzeczność
t2=3
zatem 3=√x2−3x+11 /()2
9=x2−3x+11
x2−3x+2=0
Δ=1
x1=1 x2=2
4 mar 09:34
J: Podstawienie: t = √x2 − 3x +11 i t ≥ 0,dostaniesz równanie kwadratowe: t2 −11 + 2t = 4
4 mar 09:35
ziom: dzieki mordo

wiedzialem ze to podstawieniem ale jakos do tego nie moglem dosjc
4 mar 09:36
J: A dlaczego t > 0 ?
4 mar 09:37
ziom: bo jest to pierwiastek a z zalozenia pierwiastek jest wiekszy od zera
4 mar 09:39
J: Brawo ziom, a ile to jest √0 = ?
4 mar 09:40
ziom: a no tak to powino byc t ≥ 0 ooo
4 mar 09:43
Janek191:
2
√ x2 − 3x + 11 = 4 − x
2 + 3x
√x2 − 3 x + 11 = t ≥ 0
x
2 − 3 x + 11 = t
2 ⇒ − x
2 + 3 x − 11 = − t
2 ⇒ − x
2 + 3 x = 11 − t
2
2 t = 4 + 11 − t
2
t
2 + 2 t − 15 = 0
Δ = 4 − 4*1*(− 15) = 64
√Δ = 8
| | − 2 − 8 | | − 2 + 8 | |
t = |
| = − 5 < 0 lub t = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
√x2 − 3 x + 11 = 3 ⇒ x
2 − 3 x + 11 = 9 ⇒ x
2 − 3 x + 2 = 0 ⇒ ( x − 2)*( x − 1) = 0
⇒ x = 1 lub x = 2
================
4 mar 09:43
Kaja: ale to wyrazenie pod pierwiastkiem nigdy nie przyjmie wartości zero
4 mar 09:43
Kaja: wiec nigdy nie będzie t=0, zatem założenie t>0 jest dobre
4 mar 09:44
J: No to skoro tak, to po co wogóle robić załozenie,skoro wyrażenie pod pierwiastkiem przyjmuje
tylko wartości dodatne ?
4 mar 09:49
Kaja: żeby wyeliminować ujemne t. jesli nie będzie tego założenia to trzeba będzie rozwiązać równanie
x2−3x+11=−5
4 mar 09:54
Domel: W tym wypadku masz rację ale dlaczego mam się domyślać lub w pamięci liczyć Δ
Założenie t ≥ 0 zawsze tu będzie dobre
4 mar 09:55
Kaja: tego typu założeń generalnie nigdzie nie trzeba robić
4 mar 09:55
Kaja: Domel wiem że będzie dobre, ale moje założenie tez jest w tym przypadku dobre
4 mar 09:56
Kaja: gdy ja chodziłam do szkoły takich założeń w ogóle nie robiliśmy. wracało sie potem do
pierwotnej niewiadomej i dopiero potem wychodziło np. że równanie nie ma rozwiązania
4 mar 09:58
J:
" Kaja".. przecież Ty w pamięci szybko policzyłaś Δ , a w zadaniach ( tak jak pisze "Domel" )
nie o to chodzi, aby sie domyslać
4 mar 09:59
Kaja: J to w takim razie powinno się na początku jeszcze zrobic założenie że x2−3x+11≥0,
4 mar 10:01
J: Tu już nie masz zupełnie racji

Często mnożymy obustronnie nierówność w oparciu o fakt,że o
wyrażeniu wiemy ( z założeń ),że jest dodatnie
4 mar 10:02
Kaja: przecież trzeba założyć że to co jest pod pierwiastkiem jest nieujemne
4 mar 10:02
J: Uważam,że TAK.
4 mar 10:03
Kaja: J my się chyba nie rozumiemy
4 mar 10:03
J: Dajmy spokój

Pozdrawiam
4 mar 10:04
Kaja: a ja własnie policzyłam delte tego wyrażenia co jest pod pierwiastkiem i stwierdziłam że jest
ujemna, więc nie zrobiłam tego założenia. skoro wiem że to wyrazenie pod pierwiastkiem
przyjmuje wartości tylko dodatnie, więc t>0 i na tej podstawie po rozwiązaniu równania z t
eleiminuje ujemne t.
4 mar 10:04
Kaja: ok
4 mar 10:05