......
Karolina18: Wykresy funkcji y=ax
2−4 przedstawiają pewną rodzinę parabol.Wyznacz parametr a tak,aby do
wykresu należał punkt :
A ) P (3,4)
B) P (−2,6)
C) P (1/2,3/4)
Jak to się rozwiązuje,proszę was o wytłumaczenie tego zadanka,bo nie mogę tego zrozumieć jakby
to zrobić..
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
4 mar 09:23
J: Tak samo, jak poprzednie zadanie.
4 mar 09:26
Janek191:
Np. c)
y = a x
2 − 4
więc
3 = a − 16
a = 3 + 16 = 19
============
4 mar 09:30
Karolina18: dlaczego mnożysz przez 4 ? ...
a przykład taki jak rozwiązać: P (−34 ,8 )
4 mar 09:41
Janek191:
Aby "pozbyć " się 4 z mianowników
4 mar 09:48
Janek191:
Tak samo jak poprzednie
4 mar 09:49