funkcja kwadratowa
Karolina : Wykresy funkcji y=2x
2+b przedstawiają pewną rodzinę parabol.Wyznacz parametr b tak,aby do
wykresu należał punkt :
A ) A (−2,4)
B) A (3,−6)
C) A (1/2,−4)
Jak to się rozwiązuje,proszę was o wytłumaczenie tego zadanka,bo nie mogę tego zrozumieć jakby
to zrobić...
4 mar 09:21
Janek191:
y = 2 x2 + b
a) A = ( − 2; 4) , więc
4 = 2*( −2)2 + b
4 = 2*4 + b
4 = 8 + b
b = − 4
======
4 mar 09:24
J: Podstaw za x 1−szą współrzędna i za y 2 −gą i oblicz b
4 mar 09:25
Karolina18: a przykład c jak rozwiązać powinno wyjść : −4
12
a wychodzi mi tak :
−4=2 *
12 +b
−4= 2*1+b
−b=2+4
−b =6 / (−1)
b=6
jak to rozwiązać ?
A i B przykład rozumiem,z góry Dziękuję za wytłumaczenie,ale c nie wiem jak rozwiązać ?...
4 mar 09:38
4 mar 09:39
Karolina18: a mógłbyś rozwiązać ten przykład.... ? .... bo jakoś nie mogę skojarzyć..... z góry ślicznie
dziękuję
4 mar 09:43
J: | | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
− 4 = 2( |
| )2 + b ⇔ −4 = 2* |
| + b ⇔ b = − 4 − |
| ⇔ b = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
4 mar 10:10