Pilne rozwiaz rownanie
Karol: | | 3x −1 | | 4 | |
Rozwiąż równanie : |
| = |
| |
| | 2x + 5 | | x−3 | |
4 mar 08:23
J: Założenia: 2x + 5 ≠ 0 oraz x − 3 ≠ 0
(3x − 1)(x − 3) = 4(2x + 5) − równanie kwadratowe.
4 mar 08:30
Karol: nie wiem co dalej to pomoz mi
4 mar 08:44
J: Powymnażaj nawiasy,przenieś wszystko na lewą stronę,poredukuj wyrazy podobne.Potem Δ i oblicz
pierwiastki,jeśli istnieją.
4 mar 08:47
Karol: 3x2 + 4x − 17 to czy dobrze?
4 mar 08:54
J: Policz jeszcze raz.
4 mar 09:00
i: ∞
4 mar 09:53
Karol: nie wiem hmm
4 mar 10:20
J: 3x2 −18x − 17 = 0
4 mar 10:23
Karol: Δ = 508 czy dobrze?
4 mar 12:53
Karol: pomoz
5 mar 12:27
kika: Nie , zapisz swoje obl
5 mar 12:32
J: Jak liczysz tą deltę ?
5 mar 12:35
Karol: nie wiem to rob rozwiaz wszystko
5 mar 12:36
J: Skąd masz wynik: Δ = 508 ?
5 mar 12:38
5 mar 12:39
Hajtowy:
(3x − 1)(x − 3) = 4(2x + 5)
2x + 5 ≠ 0 oraz x − 3 ≠ 0
3x2−9x−x+3 = 8x+20
3x2x−10x+3=8x+20
3x2−18x−17=0
Δ=b2−4ac=324+204=528
5 mar 14:17
5 mar 15:53
Karol: czy dobre?
6 mar 10:42
Karol: halloo
6 mar 12:24
Hajtowy: Karol to już powinieneś wiedzieć. Jeśli nie jesteś pewny sprawdź rozwiązanie w
internecie/książce
6 mar 15:13