Dane są dwie liczby: x i y
ccc: Dane są dwie liczby: x i y. Suma tych liczb jest 5 razy większa od ich różnicy. Pierwsza z tych
liczb jest o 4 większa od drugiej. Napisz układ równań
4 mar 01:02
Ajtek:
No i w czym problem?
4 mar 01:02
ICSP: suma tych liczb jest 5 razy większa od ich różnicy, inaczej :
Jeżeli pomnożymy różnicę tych liczb przez 5 to dostaniemy ich sumę :
5(x−y) = x + y
Pierwsza z tych liczb jest o 4 większa od drugiej, inaczej :
Jeżeli do drugiej liczby dodam 4 to dostanę pierwszą
x = y + 4
5(x−y) = x+y
x = y + 4
4 mar 01:04