Wielomiany
Izaaa: Wielomian W opisany wzorem W(x)=x4−x3+2mx2+4nx+48 jest podzielny przez wielomian P
opisanywzorem P(x)=x2−x−6.Wyznacz odwrotność liczb m i n.
4 mar 00:47
ICSP: P(x) = (x−3)(x+2)
zatem wystarczy aby zachodziło
w(−2) = 0
w(3) = 0
Dostaniesz układ równań z niewiadomymi m i n do rozwiązania.
4 mar 00:49
Paulina:
Rozłóż P(x) na postać iloczynową i skoro jest podzielny to
W(?)=0
W(?2)=0
i układ równań
Chyba nie spodziewasz się gotowca ?
4 mar 00:49
Izaaa: Nie nie ,dziękuje
4 mar 00:50
ICSP: Licząc na szybko w pamięci:
m = −7
n = 2
Jednak gwarancji nie daje
4 mar 00:51
Izaaa: mi wyszło n=−2 podobnie ale i tak dziękuje
4 mar 01:09
Izaaa: a m=7
4 mar 01:10
ICSP: można łatwo sprawdzić. Weźmy twoje m = 7 oraz n = −2
Podstawmy :
w(x) = x
4 − x
3 + 14x
2 −8x + 48
w(−2) = 0
16 + 8 + 14 + 8 + 48 = 0 ?
Coś jest nie tak
4 mar 01:16
Izaaa: twoje wyniki są dobrze bo je trzeba odwrócić i dlatego zmieniaja się znaki ? chyba tak
4 mar 01:19
ICSP: Przykro mi, nie rozumiem
4 mar 01:21
basement jaxx: a odwrotonosć to nie powinien być przypadkiem ułamek ?
4 mar 01:44
?: podacie rozwiązanie jak to obliczyć?
4 mar 23:57