matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
wena :
O funkcji liniowej f wiadomo, że liczba
√
5
jest jej miejscem zerowym oraz f(5)+f(−5)=10 Funkcję f można opisać wzorem ? Z góry dziękuje za pomoc !
3 mar 23:20
Mila:
f(x)=ax+b f(
√
5
)=0 a*
√
5
+b=0 5a+b−5a+b=10⇔2b=10⇔b=5 a*
√
5
+5=0 a
√
5
=−5 /*
√
5
5a=−5
√
5
a=−
√
5
f(x)=−
√
5
x+5
3 mar 23:33
wena :
dziękuje bardzo to takie banalne teraz sie wydaje
haha
3 mar 23:45
Mila:
3 mar 23:53