Szereg geometryczny
pie: Suma wszystkich wyrazów ciągu geometrycznego jest równa −4, a suma sześcianów tych wyrazów jest
równa −192. Wyznacz a
1 i q.
Czy mam dobre równania? Bo ciągle coś nie wychodzi.
3 mar 22:54
pie: UP.
+ Stosunek sumy dziesięciu początkowych wyrazów c.g. do sumy odwrotności tych wyrazów wynosi
| | 3 | |
18. Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu, jeśli dziesiąty wyraz jest równy |
| . |
| | 16 | |
q∊(−1;1)
3 mar 23:16
Janek191:
a
1 = − 4*( 1 − q) = 4q − 4 = 4*( q − 1)
a
13 = 64*( q
3 − 3 q
2 + 3 q − 1)
zatem
| 64*( q3 − 3 q2 + 3 q − 1) | |
| = − 192 |
| 1 − q3 | |
64 q
3 − 192 q
2 + 192 q − 64 = − 192 q + 192 q
3
128 q
3 + 192 q
2 − 384 q + 64 = 0 / * 64
2 q
3 + 3 q
2 − 6 q + 1 = 0
q = 1 jest pierwiastkiem
( 2 q
3 + 3 q
2 − 6 q + 1) : ( q − 1) = 2 q
2 + 5 q − 1
− 2 q
3 +2 q
2
−−−−−−−−−−−−−−−
5 q
2 − 6 q
− 5 q
2 + 5 q
−−−−−−−−−−−−
− q + 1
q + 1
−−−−−
0
2 q
2 + 5 q − 1 = 0
Δ = 25 − 4*2*(−1) = 33
√Δ =
√33
| | − 5 − √33 | | − 5 + √33 | |
q = |
| < 0 lub q = |
| > 0 i I q I < 1 |
| | 4 | | 4 | |
więc
a
1 = − 9 −
√33 lub a
1 = − 9 +
√33
| | − 5 + √33 | |
Odp. a1 = − 9 + √33 , q = |
| |
| | 4 | |
======================================
3 mar 23:21
pie: | | 1 | |
Dlatego najpierw pytałem się o sprawdzenie równań, bo w odpowiedziach mam q=− |
| i a1=−6 |
| | 2 | |
.
3 mar 23:28
pie: Wyłapałem błąd w twoim rozwiązaniu, źle wymnożyłeś −192(1−q
3), wyszło, dzięki.

Pomógłby
ktoś z drugim zadaniem?
3 mar 23:59
ICSP: Drugim ?
4 mar 00:01
pie: Stosunek sumy dziesięciu początkowych wyrazów c.g. do sumy odwrotności tych wyrazów wynosi
| | 3 | |
18. Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu, jeśli dziesiąty wyraz jest równy |
| . |
| | 16 | |
(Drugi post.)
4 mar 00:08
ICSP:
| | | |
= |
| = |
| | | | 1 | | 1 − (1/(q10) ) | | |
| * |
| | | | a1 | | 1 − (1/q) | |
| |
= (a
1)
2 * q
9 = 18
mamy zatem :
| | 1 | | 18 | |
a10 = a1 * q9 = |
| * [(a1)2 * q9] = |
| |
| | a1 | | a1 | |
| 3 | | 18 | | 1 | |
| = |
| ⇒ a1 = 96 ⇒ q = |
| |
| 16 | | a1 | | 2 | |
S
n = ...
4 mar 00:39
Mila:
Dobrze. Liczyłam innym sposobem , ten sam wynik.
10 mar 22:21