Dana jest prosta k o równaniu 2x-y=13, proszę o spr.
cebulaczek26: Dana jest prosta k o równaniu 2x−y=13 oraz punkt P ( − 1/2 , 0 ). Prostą równoległą do prostej
k
i przechodzącą przez punkt P opisuje równanie
A. y=2x−1
B. y= −2x+1
C. −2x + 1/2
D: y= 2x
Rozwiązanie:
y= ax+b
−y=−2x+13
y=2x−13
Odp: A, tak?
3 mar 22:42
Jolanta: | | −1 | |
nie jeżeli za x podstawisz |
| y=−1−1 |
| | 2 | |
3 mar 22:47
3 mar 22:48
Jolanta: początek dobry y=2x−13 czyli a=2
prosta równoległa
y=2x+b przecgodzi przez (−1/2,0)
0=2(−1/2)+b
0=−1+b
b=1
y=2x+1
3 mar 23:03
x: czyli która odp?
3 mar 23:15
Jolanta: Zadna
3 mar 23:17
x: któraś musi być dobra
3 mar 23:17
Jolanta: przeczytaj co napisałąm o 23:03 chyba ,ze w tresci zadania masz błąd
3 mar 23:23
x: no właśnie błędu nie ma w treści a któraś odp musi być dobra więc co zaznaczyć?
3 mar 23:28
Jolanta: Sugerujesz,ze nie umiem liczyc ?
3 mar 23:30
x: nic nie sugeruje nie znam cie ale mam pewnosć ze ktoras odp jest dobra bo to zad z testu
maturalnego
3 mar 23:31
Jolanta: to prosta y=2x+1
3 mar 23:34
x: tylko nie ma takiej odp wlasnie ; /
3 mar 23:41
Xerio: bo zle przepisales zadanie

powinno byc 1/2, a nie (−1/2) i wszystko pieknie wyjdzie!
5 mar 18:40