pole trapezu prostokątnego - proszę o pomoc
Kamil: Oblicz pole trapezu prostokątnego którego podstawy mają długości 20 i 8 a kąt ostry jest równy
30o.
Czy dobrze to rozwiązałam?
Z trójkąta 30o 60o 90o wynika, że h=a√3
Podstawa tego trójkąta ma 12 cm. Więc:
a=12
a√3=12√3
P=20+82 * 12√3
P=168√3
3 mar 22:28
Jolanta: Zle naprzeciwko najmniejszego kąta lezy najkrótszy bok
300 ma kąt przy podstawie czyli naprzeciwko niego bok ma długośc a i to jest h
3 mar 23:11
Eta:
| | 8+20 | |
P(tr)= |
| *4√3=....... |
| | 2 | |
3 mar 23:17