Dowód
Mick:

Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A i sieczną okręgu, przecinającą ten
okrąg w punktach B i C.
Wykaż, że jeśli |PB|

BC| = 1:3, to |PB| < |AB| < BC|
Proszę o pomoc i szczególowe wyjasnienie...
Macie jakies recepty na dowody. Nigdy nie wiem jak je ugryźć :\
3 mar 22:02
Bizon:
|PA|2=|PB|*|PC}
|PA|2=4|PB|2
... i wszystko jasne
3 mar 22:18
Mick: Tzn.?
Skorzystałeś z twierdzenia o siecznej i stycznej, tak ?
Czyli |AP|2 = |PB| * |BC|
3 mar 22:35
Bizon:
... sprawdź to twierdzenie
nie |AP|2=|PB|*|BC| tylko |AP|2=|PB|*|PC|
3 mar 22:39
Mick: Fakt, mój błąd. A skąd tam Ci się wziął ten kwadrat? − 4|PB|2
3 mar 22:46
Bizon:
włącz myślenie −

Skoro |PB|

BC|=1:3 to |PC|=4|PB|
3 mar 22:53
Mick: Ok teraz rozumiem
3 mar 22:55
Bizon:
−

teraz wykazuj to |PB|<|AB|<|BC|
3 mar 23:01
Mick: A jak odnieść te odcinki do odcinka |AB| ?
Moze lepiej było powołać sie na podobienstwo trójkatów?
Co myslisz?
3 mar 23:01