Pole trapezu prostokątnego
Kamil: Oblicz pole trapezu prostokątnego którego podstawy mają długości 20 i 8 a kąt ostry jest równy
30o.
Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie, bo jutro mam sprawdzian i nie wiem jak to
rozwiązać...
3 mar 21:51
3 mar 21:53
medonster:

h = x
y = 20 − 8 = 12
y = x
√3
Wzór na pole trapezu chyba znasz
3 mar 21:56
Antek:

EB=20−8=12
Z trojkata szczegolnego 30,60,90 stopni wylicz h
Na pole wzor masz wiec podstaw i policz
3 mar 21:58
Kamil: Ma wyjść 56√3?
3 mar 22:00
3 mar 22:01
Kamil: A, przepraszam, był błąd. 168√3?
3 mar 22:16