Dane są okręgi x^2+y^2=4 i x^2+y^2-4x+2y+1=0 a( napisz rówania osi symetrii figu
Wiola: Dane są okręgi x2+y2=4
i
x2+y2−4x+2y+1=0
a( napisz rówania osi symetrii figury bedacej sumą tych deóch okręgów
b) czy istniej przesunięcie równoległe w którym obrazem okręgu x2+y2=4
jest drugi podany okrąg? Jeżeli tak to podaj wektor tego przesuniecia
3 mar 21:47
kika: A osią jest prosta przechodząca przez ich środki . Jeśeli mają równe promienie (sprawdź) to
druga symerralna przechodzi przez odległości środków
3 mar 21:50
kika: −jest symatralną odległości środków, (miało być)
3 mar 21:51
Janek191:
x2 + y2 = 4
S1 = ( 0; 0) r1 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 = y2 − 4 x + 2 y + 1 = 0
( x − 2)2 − 4 + ( y + 1)2 − 1 + 1 = 0
( x − 2)2 + ( y + 1)2 = 4
S2 = ( 2 ; − 1) r2 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I oś symetrii to prosta S1 S2
II oś symetrii to symetralna odcina S1 S2
3 mar 21:53
Janek191:
b) Tak
→ →
w = S1S2 = [ 2; − 1 ]
3 mar 21:57
Janek191:
II oś symetrii to symetralna odcinka S1S2
b) Tak
→ →
w = S1S2 = [ 2; − 1 ]
3 mar 21:57