Maturalne zadanie
Paulina:
Oblicz, ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 12
Czy to winno być tak:
2,6,1,1,1,1,1,1 lub
3,4,1,1,1,1,1,1 lub
3,2,2,1,1,1,1,1
I zliczać
3 mar 21:40
Paulina: ?
3 mar 21:49
Paulina: Pomoże ktoś ? Jest tu ktoś ?
3 mar 21:54
Mila:
Dobrze.
3 mar 21:59
Paulina:
Dziękuję Ci ślicznie bo dla mnie to ważne ze względu na jutrzejszą maturkę
3 mar 22:00
Paulina:
A pomogłabyś mi z tym ?
Ile jest liczb sześciocyfrowych, które mają cztery cyfry parzyste i dwie nieparzyste?
dwa przypadki na pierwszym miejscu parzysta+na pierwszym miejscu nie parzysta ?
Tylko nie wiem jak zapisać dalej mam takie coś dla pierwszej parzystej
Na pierwszym miejscu jedna z {,2,4,6,8,} ?
3 mar 22:14
Mila:
1)
(n,xxxxx)
Pierwsza cyfra nieparzysta − na 5 sposobów,
| | | |
dla drugiej nieparzystej wybieramy miejsce | i cyfrę nieparzystą na 5 sposobów, następnie |
| | |
4 parzyste na 5
4 sposobów, czyli:
| | | |
2) pierwsza cyfra parzysta na 4 sposoby, | −wybór miejsca dla 2 nieparzystych, i wybieramy |
| | |
je na 5*5 sposobów, na pozostałe miejsca 3 parzyste na 5
3 sposobów, czyli
Łącznie
5
7+40*5
5=...
3 mar 22:27
Paulina:
Czyli dla nieparzystych mam
N,x,x,x,x,x
| | | |
* | rozumiem tylko do tego momentu. |
| | |
3 mar 22:31
Mila:
(NppppN)
pierwsza cyfra nieparzysta na 5 sposobów wybrana, drugą masz gdzieś umieścić tez na 5 sposobów,
po wybraniu dla niej miejsca , wybierasz jedną ze zbioru{1,3,5,7,9} na 5 sposobów, na
pozostałych miejscach są 4 parzyste na 5*5*5*5 sposobów ( każdą wybierasz ze
zbioru{0,2,4,6,8})
3 mar 22:44
Paulina:
Wiem, że napisałaś dobrze ale ja jakoś nie mogę tego zrozumieć choć się staram.
3 mar 22:52
Paulina :
Jak to się ma do zadania 21:40 bo z tamtym nie miałam problemu, może jakoś zrozumiem ?
3 mar 23:01
Mila:
Tam wybierałaś miejsce tylko dla 2 i 6 a na pozostałych miejscach były jedynki, a tu musisz
wstawić na pozostałe miejsca różne cyfry.
3 mar 23:05
Paulina :
I teraz jeszcze myślę, że powinno być
| |
? bo liczba jest 6−cyfrowa |
| |
3 mar 23:06
Mila:
Na pierwszym miejscu już ustawiłaś cyfrę, zapełniasz pozostałe 5 miejsc, zrób to na konkrecie.
3 mar 23:09
Paulina:
Ok
3 mar 23:11
Paulina:
Zostawię chyba ten przykład bo wydaję się za trudny troszkę
3 mar 23:15
Paulina: Doceniam Twoją pracę ale nie w ząb. dla takiego zapisu nie mogę zrozumieć.
3 mar 23:20
PW: Ile jest liczb sześciocyfrowych, które mają cztery cyfry parzyste i dwie nieparzyste?
Policzmy na początek ile jest
ciągów sześcioelementowych, których elementami sa 4 cyfry
parzyste i dwie nieparzyste. Wystarczy wskazać miejsca na liczby parzyste − można to uczynić
na
sposobów (miejsca na liczby nieparzyste to pozostałe z sześciu miejsc). Przy każdym takim
wyborze miejsca przeznaczone na liczby parzyste możemy obsadzić na 5
4 sposobów, a miejsca na
liczby nieparzyste można obsadzić na 5
2 sposobów (wariacje z powtórzeniami, odpowiednio 4− i
2−elementowe o wartościach w zbiorach 5−elementowych).
Tak więc można utworzyć
takich ciągów.
Niestety
ciągi sześciocyfrowe nie są dobrym modelem liczby sześciocyfrowej − od liczby (1)
należy odjąć liczbę tych ciągów sześciocyfrowych (spełniających warunki zadania), które mają
na pierwszym miejscu 0. Metoda liczenia ta sama − pierwsze miejsce już jest obsadzone
przez 0, spośród pozostałych pięciu wybieramy 3 miejsca na liczby parzyste (tylko trzy, bo
zero już jest liczbą parzystą), co można uczynić na
sposobów. Obsadzenie wszystkich 3 miejsc liczbami parzystymi może być dokonane na 5
3 sposobów,
a pozostałych 2 miejsc liczbami nieparzystymi − na 5
2 sposobów.
Tak więc można utworzyć
ciągów o pierwszym elemencie równym 0, w których są 4 liczby parzyste i 2 nieparzyste.
Różnica liczb (1) i (2) daje odpowiedź:
15•5
6 − 10•5
5 = (15•5 − 10)•5
5 = 65•5
5 = 13•5
6.
Piszę oczywiście to samo co
Mila i wynik jest ten sam, tylko jestem gadatliwy.
3 mar 23:48
Paulina:
Moja nauczycielka nawet tak nie tłumaczy jak Mila, a jestem w lo na mat−fiz

Dziękuję Wam.
3 mar 23:50
Eta:
Gadatliwy? .......... nawet baaaaaaaaaardzo
3 mar 23:50
Paulina: Tylko, żebym jeszcze ja to tak wszystko pojmowała jak Wy piszecie to miód malina
3 mar 23:52
PW: Obawiam się jednak, że nie jest to dobry wynik. Ciąg (0,0,1,3,5,9) też nie jest dobrym modelem
liczby 6−cyfrowej. − za wcześnie krzyknąłem. Należy kontynuować odejmowanie liczby ciągów
rozpoczynających się zerami aż dojdziemy do ostatnich możliwych w tym zadaniu, to znaczy
rozpoczynających się czterema zerami.
Co na to powie Mila? Zadanie chyba za trudne na maturę.
3 mar 23:55
Mila:
22:27 podałam dobry sposób, Paulina dzisiaj nie może zrozumieć, do maja daleko, na pewno
zrozumie, bo widać ,że chce.
3 mar 23:58
Paulina:
A kto powiedział, że mamy ograniczać się od matury ? Można trochę wyżej żeby lepiej zrozumieć.
Moja Pani mówi tak: Mowi ze matura jest zalosna dla dzieci wątłych
3 mar 23:58
Mila:
DOBranoc

Powodzenia jutro.
4 mar 00:01
PW: A licho, chyba wątpliwości mam niepotrzebne (23:55). Przecież odejmując liczbę ciągów
zaczynających się jednym zerem odjęliśmy i te, które się zaczynają dwoma zerami i trzema, i
czterema tyż. Północ blisko.
4 mar 00:01
Paulina:
Dziękuję,jeszcze przez godzinkę porobię zadania sobie, może ktoś na forum mi pomoże
4 mar 00:01
Paulina:
Jak można takie coś rozpisać
4 mar 00:04
Paulina:
| (n+3)!(n+6)(n+7)(n+8) | |
| |
| (n+3)!*5! | |
bo w mianowniku mam (n+8−n−3)=5! ?
4 mar 00:07
Eta:
| (n+3)!*(n+4)(n+5)(n+6)(n+7)(n+8) | |
| |
| (n+3)!*5! | |
4 mar 00:10
Paulina: Mogę mieć pytanie ?
4 mar 00:11
Paulina:
Czemu w liczniku po wyrażeniu (n+3)! występuję 5 składników ?
4 mar 00:13
Ajtek:
Paulina na lepszych podpowiadaczy trafić nie mogłaś

.
Witam
Eta,
PW 
.
Spokojnej nocki
Mila 
.
4 mar 00:14
Eta:
A jak rozpiszesz np 8! na 3!*4*5*6*7*8 ( tak?
to identycznie to Twoje wyrażenie
4 mar 00:15
Paulina:
Widzę właśnie

Ja nie pójdę spać dopóki nie zrozumiem bo nie chcę być ''dzieckiem wątłym'' !
4 mar 00:15
Paulina:
Ale z tym 8! zależy co mam w mianowniku

Jakiś przykład do samodzielnego przećwiczenia ?
4 mar 00:16
4 mar 00:17
4 mar 00:17
Paulina:
Nie jem jabłek wolę mandarynki

Ajtek Twój przykład za prosty chodzi o coś z n albo k ?
4 mar 00:19
4 mar 00:19
4 mar 00:20
Paulina:
Ten ostatni to
| | (n+2)!*(n+3)(n+4)(n+5) | |
= |
| ? |
| | (n+2)!*3! | |
4 mar 00:21
Paulina:
| (k+2)!(k+3)(k+4)(k+5)(k+6)(k+7)(k+8)(k+9) | |
| |
| (k+2)!*7!*4! | |
4 mar 00:22
Ajtek:
U mnie nie było symbolu Newtona, zwykły ułamek

.
4 mar 00:24
Paulina:
Nie zauważyła, przepraszam
4 mar 00:25
Ajtek:
Nie przepraszaj, tylko myśl

.
4 mar 00:25
Paulina:
Mnie uczono tak popełnisz błąd to przeproś, ktoś coś do Ciebie zrobi podziękuj !
4 mar 00:26
Ajtek:
Niech będzie, tylko nie przepraszaj za często
4 mar 00:29
Paulina:
Na okręgu zaznaczono sześć różnych punktów. Ile różnych wielokątów wypukłych o wszystkich
wierzchołkach w tych punktach można narysować?
4 sytuacje
czworokąt N{6}[4}+
Ok ?
4 mar 00:29
Paulina: Dobrze myślę ?
4 mar 00:34
Ajtek:
Wygląda okej.
4 mar 00:36
Paulina:
Wygląd to nie wszystko
4 mar 00:37
Paulina: Proszę pomóżcie to ważne
4 mar 00:42
Paulina: ?
4 mar 00:51
PW: Jeden sześciokąt. Pomijając dowolny jego wierzchołek możemy utworzyć pięciokąt, więc jest sześć
pięciokątów. Pomijając dowolny wierzchołek pięciokąta możemy utworzyć czworokąt, więc jest
| | 6•5 | |
|
| czworokątów. Dzielenie przez 2 jest spowodowane faktem, że np. czworokąt ABCD może |
| | 2 | |
powstać jako wynik opuszczenia E w pięciokącie ABCDE lub opuszczenia F w pięciokącie ABCDF. Na
| | | |
razie się zgadza: 1+6+15 (a trójkąty już policzmy "kombinatorycznie" jako | ). |
| | |
4 mar 01:14
Paulina:
Dziękuję.
4 mar 18:38