Gaus + 1 zadanie.
Damian: Witam.
Mam pewne wątpliwości, ale niestety nie posiadam żadnych konkretnych przykładów, także postaram
się tak ogólnie zapytać.
1. Metoda eliminacji Gausa.
http://oi61.tinypic.com/ja865z.jpg przepraszam, że w takiej jakości, na szybko trochę to robiłem.
Wszystko jest obliczone w przykładzie 1. czy muszę to kontynuować i wyzerować "z" jak w 2.
I jak muszę oznaczyć Y? przecież wychodzi 0 dla niego
2. I jeszcze jedno pytanie, równanie macierzowe.
Gdy będzie AX=B to wzór wychodzi, że X= A−2 * B, a gdy XA=B to wzór wygląda X=B*A−1.
Nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało, ale na egzaminie miałem jakiś wzór XAB= I , gdzie I to
jakaś jednostka? I tutaj się zgubiłem, jak miałem wyprowadzić wzór na X? bo obliczyć A−1 nie
ma problemu