Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty przeciecia paraboli y=x^2 -5
Wiola: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty przeciecia paraboli y=x2 −5x+6
z prostą x−y+1=0
wiedzac że srodek tego okręgu należy do prostej 7x+3y−9=0
Janek191:

x
2 − 5 x + 6 = x + 1
x
2 − 6 x + 5 = 0
Δ = 36 − 4*1*5 = 16
√Δ = 4
| | 6 − 4 | | 6 + 4 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
więc y = 2 lub y = 6
A = ( 1; 2) B = ( 5; 6)
| | 7 | |
S leży na prostej o równaniu 7 x + 3 y − 9 = 0 ⇒ 3y = − 7 x + 9 ⇒ y = − |
| x + 3 |
| | 3 | |
Ma być I SA I = I SB I
| | 7 | | 49 | | 14 | |
I SA I2 = ( 1 − x)2 + ( |
| x − 1)2 = 1 − 2x + x2 + |
| x2 − |
| x + 1 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 7 | | 49 | |
I S B I2 = ( 5 − x)2 + ( |
| x + 3)2 = 25 − 10 x + x2 + |
| x2 + 14 x + 9 |
| | 3 | | 9 | |
więc
| | 14 | |
x2 − 2 x − |
| x + 2 = x2 − 10 x + 14 x + 34 / * 3 |
| | 3 | |
− 6 x − 14 x + 6 = 12 x + 102
32 x = − 96
x = − 3
−−−−−−−−−
y = −U{7}{3]*( −3) + 3 = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S = ( − 3 ; 10 )
============
→
SA = [ 1 − (−3) ; 2 − 10 ] = [ 4; − 8 ]
r = I SA I =
√ 42 + ( − 8)2 =
√16 + 64 =
√80
r
2 = 80
Równanie okręgu :
( x + 3)
2 + ( y − 10 )
2 = 80
=======================