Test egzaminacyjny składa
Matejko: Test egzaminacyjny składa się z 10 pytań. Do każdego pytania podane sa 4 odpowiedzi, z których
jedna jest prawdziwa. Zdający egzamin postanowił udzielać odpowiedzi losowo. Oblicz jakie jest
prawdopodobieństwo, że zdający zaliczy test na najwyższą ocenę, jeśli wiadomo, że musi wówczas
udzielić co najmniej 90% prawidłowych odpowiedzi.
Nie wiem jak to zrobić a ze schemtu bernoulliego jakoś mi nie idzie. Proszę o pomoc
3 mar 21:14
Matejko:
3 mar 21:32
Mila:
| | 1 | |
p= |
| prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie ( wybór poprawnej odpowiedzi) |
| | 4 | |
| | 3 | |
q= |
| prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
A− Zdający zaliczy test na najwyższą ocenę, jeśli odpowie poprawnie na 9 pytań lub 10 pytań
P(A)=P(S
10=9)+P(S
10=10)=
3 mar 21:48
Mila: ?
3 mar 23:10
Matejko: tak mam dziękuje
4 mar 12:32
Mila:
4 mar 15:36