trygonometria
bro2: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokatnej AB. Krawędź boczna SC
jest wysokością ostrosłupa. Ściany prostopadłe do podstawy są trójkątami równoramiennymi.
Wykaż że trzecia ściana boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod takim
katem α że
cos α =tg30
3 mar 21:10
Mila:

|AC|=|SC|
m=a
√2
sinα=
√2cosα
(
√2cosα)
2+cos
2α=1
3cos
2α=1 i α kat ostry
cnw
3 mar 21:26
bro2: Dzięki, świetna robota, ja próbowałem wyznaczać wysokości tych trójkątów, ale zrobiłem błąd
przy oznaczaniu

i pewnie dlatego miałem problem z rozwiązaniem>
Dzieki jeszcze raz
3 mar 21:41
Mila:
3 mar 22:01