wlasnosci funkcji
Karol: 1. Zbadaj monotoniczność funkcji na podstawie definicji:
f(x)= 2x3 + 1, x ∊ R
2. Wiedząc ze funkcja y= f(x) jest rosnaca w R, uzasadnij na podstawie definicji ze:
a) funkcja g(x) = −0,45 f(x) jest malejąca w R
b) funkcja h(x) = (f(x))5 jest rosnąca w R
c) funkcja p(x) = 3√f(x) jest rosnąca w R
3 mar 20:59
zawodus: szukasz definicji i dowodzisz
3 mar 21:01
Karol: tak ale jesli chodzi o 1 zad to umiem normalnie to dowodzic ale ten przyklad mi nie wychodzi
a do 2 zadania w ogole nie wiem jak sie zabrac
3 mar 21:03
Godzio:
Pomijam ścisły opis.
Załóżmy, że x1 > x2
f(x1) − f(x2) = 2x13 − 2x23 = 2(x13 − x23) =
= 2(x1 − x2)(x12 + x1x2 + x22) > 0 ponieważ
x1 > x2 z założenia, oraz x12 + x1x2 + x22 > 0 (można np. policzyć deltę − jeden z
argumentów traktować jako parametr, a drugi jako zmienną)
3 mar 21:07
Godzio:
f(x) − rosnąca ⇒ Dla x1 > x2 mamy f(x1) − f(x2) > 0
a) g(x1) − g(x2) = −0.45(f(x1) − f(x2)) < 0 bo − * + = −
3 mar 21:08
Karol: ogarnalem, dzieki
3 mar 21:24