Planimetria
bezendu: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest średnią arytmetyczną drugiej
przyprostokątnej i przeciwprostokątnej. Oblicz sinusy kątów ostrych tego trójkąta
3 mar 20:52
Eta:
ok
3 mar 20:57
bezendu:
Dziękuję.
3 mar 20:59
Mila:
Tak
3 mar 20:59
bezendu:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC , w którym ∘ ∡C = 90 . W trójkącie tym poprowadzono wysokość
CD . Wykaż, że |CD | = r+ r1 + r2 , gdzie r,r1,r2 są odpowiednio długościami promieni okręgów
wpisanych w trójkąty ABC ,ADC i DBC
Wystarczy wyliczyć tylko r
1+r
2+r−3 ?
3 mar 22:08
bezendu:
r1+r2+r3
3 mar 22:08
zawodus: tak
3 mar 22:12
bezendu:
Dzięki
3 mar 22:14
bezendu:
W trójkącie prostokątnym ABC ( ∘ |∡ACB | = 90 , |BC | < |AC | ) poprowadzono prostą
przechodzącą przez wierzchołek C trójkąta która przecina przeciwprostokątną w punkcie D ,
takim, że |AD | : |DB | = 2 : 1 . Oblicz długość przeciwprostokątnej jeśli |BC | = √ 3 i
|∡DCB | = 3 0∘ .
Proszę o jakąś wskazówkę bo nie mogę sobie poradzić z tym zadanie,
3 mar 22:34
bezendu: ?
3 mar 22:54
Mila:
PΔCAD=2*PΔCDB
3 mar 23:02
Mila:
Iloraz tych pól jest równy 2, po drodze coś Ci się skróci a obliczysz drugą przyprostokątną.
3 mar 23:07
bezendu:
A skąd taki wniosek ?
3 mar 23:07
Eta:
3 mar 23:11
Mila:

AD: DB=2:1
ΔCAD i ΔCDB mają wspólńa wysokość.
3 mar 23:13
bezendu:
Hmm myślę
3 mar 23:14
bezendu:
Nie mogę zrobić tego zadania.
3 mar 23:24
Eta:
Czemu?
| | 1 | | √3*|CD| | |
P(CBD)= |
| *√3*|CD|*sin30o = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | b*|CD|*√3 | |
P(ACD)= |
| *b*|CD|*sin60o= |
| |
| | 2 | | 4 | |
P(ACD)=2*P(CBD) ⇒ ...... b=2
i z tw. Pitagorasa |AB|= ........
3 mar 23:46
bezendu:
Jakoś to podobieństwo mi nie wchodzi.
3 mar 23:47
Mila:
U{P
ΔCAD}{P
ΔCDB=2⇔
| 0.5*√3*|CD|*sin30 | |
| =2 |
| 0,5*|CD|*b*sin60 | |
3 mar 23:47
Mila:
Nic tu nie dałam z podobieństwa, tylko z treści , podstawa Δ dwa razy większa to pole 2 razy
większe przy takiej samej wysokości.
3 mar 23:52
bezendu:
Ja chciałem zrobić z podobieństwa ale to chyba błąd. Już analizuję.
Dziękuję.
3 mar 23:53
Mila:
Kochany chłopiec. Znęcamy się nad nim i jeszcze dziękuje.
3 mar 23:54
3 mar 23:56
bezendu:
3 mar 23:59
Mila:
I jakie ładne te jabłuszka, idę zjeść.
Dobranoc
4 mar 00:00
bezendu: Dobranoc i do jutra.Bo dziś mało zadań zrobiłem
4 mar 00:00