matematykaszkolna.pl
Ania: nie mogę tego zrobić W trójkąt ABC wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków na jakie punkty styczności podzieliły boki trójkąta wiedząc że |AB|=20, |AC|=16 a |BC|=32 proszę o jakieś wytłumaczenie to tego
10 paź 19:34
b.: Trzeba zauważyć jedną rzecz, która dość trudno wyjaśnić bez rysunku emotikonka Narysuj sobie więc trójkąt ABC... Powiedzmy, że K jest tym punktem styczności na odcinku AB, a L - na odcinku CA. Wtedy |AK|=|AL|. Tę równość można otrzymać np. z tego, że trójkąty AOL i AOK są przystające (O=środek okręgu; leży na dwusiecznych kątów trójkąta). Podobne 2 równości można otrzymać dla pozostałych par punktów styczności (tj. dla K i M oraz dla L i M, gdzie M jest punktem styczności na odcinku BC). Z tych równości oraz z podanych długości boków można już dostać odpowiedź.
10 paź 19:45
Abdul: rysunekmam problem z tym zadaniem niewiem co dalej proszę o pomoc, mam ten rysunek w odpowiedziach jest napisane ,że AB podzielił się na 18 i 2 cm , BC na 14 i 18 cm a AC na 2 i 14cm policzyłem nawet r i pole trójkąta ale niemam pojęcia jak to obliczyć
17 sie 18:52
gaga: Witamemotka można tak: wprowadź oznaczenia: IKBI = IBMI= x , IAKI= IALI= y , IICMI=ILCI= z bo trójkąty są parami przystające Δ BKO przystaje do ΔBMO, ΔAKO do ΔALO i ΔCMO do ΔCLO więc IBCI= x +z = 32, IABI = x +y = 20, IACI= y+z= 16 i Ob = 2x +2y +2z = 68 to x + y +x = 34 masz układ czterech równań: x+y= 20 x+z = 32 y+z = 16 x +y +z = 34 => ( x+y) +z = 34 to: 20 +z = 34 => z= 14 to: y +14 = 16 => y=2 i x + 14 = 32 => x = 18 i to wszystko . IABI = x+y => IABI = 18 +2 czyli podział na 18 cm i 2cm podział pozostałych boków podobnie. PS: teraz idę obejrzeć "Czas honoru" w TVP emotka
17 sie 20:02
Basia: Witaj Eto! Co za nick Ty sobie wybrałaś Czytałaś na pewno "Sagę rodu Forsytów". Pamiętasz Marjorie Ferrar ? Przypomnij sobie co według niej i jej środowiska znaczy "gaga". Nijak do Ciebie nie pasuje
17 sie 22:07
Eta: Witaj Basiu ! He,he emotka
17 sie 22:22
Abdul: Dziękuje wam bardzo teraz rozumiem to zadanie
18 sie 09:47