Ania: nie mogę tego zrobić
W trójkąt ABC wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków na jakie punkty styczności
podzieliły boki trójkąta wiedząc że |AB|=20, |AC|=16 a |BC|=32
proszę o jakieś wytłumaczenie to tego
10 paź 19:34
b.: Trzeba zauważyć jedną rzecz, która dość trudno wyjaśnić bez rysunku

Narysuj sobie więc trójkąt ABC...
Powiedzmy, że K jest tym punktem styczności na odcinku AB, a L - na odcinku CA.
Wtedy |AK|=|AL|. Tę równość można otrzymać np. z tego, że trójkąty AOL i AOK są
przystające (O=środek okręgu; leży na dwusiecznych kątów trójkąta).
Podobne 2 równości można otrzymać dla pozostałych par punktów styczności (tj. dla K i M
oraz dla L i M, gdzie M jest punktem styczności na odcinku BC).
Z tych równości oraz z podanych długości boków można już dostać odpowiedź.
10 paź 19:45
Abdul:

mam problem z tym zadaniem niewiem co dalej proszę o pomoc, mam ten rysunek w odpowiedziach
jest napisane ,że AB podzielił się na 18 i 2 cm , BC na 14 i 18 cm a AC na 2 i 14cm
policzyłem nawet r i pole trójkąta ale niemam pojęcia jak to obliczyć
17 sie 18:52
gaga:
Witam

można tak:
wprowadź oznaczenia: IKBI = IBMI= x , IAKI= IALI= y , IICMI=ILCI= z
bo trójkąty są
parami przystające
Δ BKO przystaje do ΔBMO, ΔAKO do ΔALO i ΔCMO do ΔCLO
więc IBCI= x +z = 32, IABI = x +y = 20, IACI= y+z= 16
i Ob = 2x +2y +2z = 68 to x + y +x = 34
masz układ czterech równań:
x+y= 20
x+z = 32
y+z = 16
x +y +z = 34 => ( x+y) +z = 34 to: 20 +z = 34 =>
z= 14
to: y +14 = 16 =>
y=2
i x + 14 = 32 =>
x = 18
i to wszystko .
IABI = x+y => IABI = 18 +2 czyli podział na 18 cm i 2cm
podział pozostałych boków podobnie.
PS: teraz idę obejrzeć "Czas honoru" w TVP
17 sie 20:02
Basia:
Witaj
Eto!
Co za nick Ty sobie wybrałaś


Czytałaś na pewno "Sagę rodu Forsytów".
Pamiętasz
Marjorie Ferrar ?
Przypomnij sobie co według niej i jej środowiska znaczy
"gaga".
Nijak do Ciebie nie pasuje




17 sie 22:07
Eta:
Witaj
Basiu !
He,he
17 sie 22:22
Abdul: Dziękuje wam bardzo teraz rozumiem to zadanie
18 sie 09:47