W koło o promieniu długości 4 wpisano trójkąt równoramienny, w którym miara kąta między
ramionami jest równa 45°. Oblicz pole zacieniowanej figury, która powstaje w wyniku wycięcia
tego trójkąta z danego koła. Na rysunku liczba 45 to 45 stopni
Wylicz podatawę a , następnie Pole i zacieniowana cześć =Pk−Pt
Jeżeli znasz własności trójkąta 90,45,45 nie powinieneś mieć problemów z rozwiązaniem.
Wysokość = niebieski + czerwony
Wyniki :
Podstawa 4√2
Wysokość 4 + 2√2
PΔ = 2√2(4 + 2√2)
Pf = 16π − 2√2(4 + 2√2)
| 1 | 1 | |||
czerwony = | podstawy = | * 4√2 = 2√2 | ||
| 2 | 2 |