wyznacz dziedzinę funkcji + proszę o wytłumaczenie. 1 kl liceum
patrycja: Wyznacz dziedzinę funkcji: 1 klasa liceum
a) f(x)= 2x²−3x
b) f(x) = \frac{1}{2x+1}
c) f(x) = \frac{3x}{(x−2)(2x+4)}
d) f(x) = \frac{3x−2}{4 x2−1}
e) f(x) = \frac{3x+2}{4 x2 +1}
f) f(x) = \frac{x−2}{(2 x2 −3x)( x2 −1)}
g) f(x) = \sqrt{3−2x}
h) f(x) = \frac{2x}{ \sqrt{x +3} }
3 mar 20:34
medonster: W liceum wyznaczanie dziedziny funkcji polega na zapisaniu, że mianownik ≠ 0 i obliczeniu dla
jakich wartości tak jest. Potem zapisujesz x∊R\{wartości dla których mianownik = 0} ot cała
filozofia. Nie widzę tutaj logarytmów, ani funkcji wykładniczej więc z tego co napisałem
spokojnie to zrobisz.
3 mar 20:36
medonster: | | a | |
Co jeszcze ważne jeżeli f(x) = √x to x≥0, a jeżeli f(x) = |
| to x>0 |
| | √x | |
3 mar 20:38
Antek: ma tez pierwiastki (sqrt) a to co pod pierwiastkiem ma byc ≥0
3 mar 20:39