Trygonometria kl. 2 LO
Paulina: Pooomocy!
1.wykaż, że jeżeli cos(α+β)=0 , to sin(α+2β)= sinα
2. wykaż, że jeżeli α+β=180stopni, to dla każdego γ sin[(α/2) +γ]= cos [(β/2) −γ]
3. Wykaż że jeżeli α−β=45stopni, to (1+tgα)/ (1−tgβ)= tgα dla α,β należącego do (0,90stopni).
Z góry dzięki
3 mar 20:24
Paulina: nikt nie wie? :C
3 mar 20:39
medonster: 1.
cos(α+β) = 0
cosαcosβ − sinαsinβ = 0
cosαcosβ = sinαsinβ
sin(α+2β) = sinα
L = sin(α+2β) = sinαcos2β + cosαsin2β = sinαcos2β + cosα*2sinβcosβ = sinα(cos2β − sin2β)
+2cosαsinβcosβ = sinαcos2β − sinαsin2β + 2cosαsinβcosβ = sinα(1−sin2β) − sinαsin2β +
2cosαsinβcosβ = sinα − sinαsin2β − sinαsin2β + 2cosαsinβcosβ = sinα − 2sinαsin2β +
2cosαsinβcosβ= sinα − 2sinβ(sinαsinβ − cosαcosβ) = sinα − 2sinβ(cosαcosβ−cosαcosβ) = sinα = P
3 mar 20:47
PW: 3. Przekształćmy tezę podstawiając dla wygody tgα = x i tgβ = y. Teza ma wtedy postać
1+x = x − xy
1 = −xy,
co jest niemożliwe − przy ostrych kątach α i β jest x > 0 i y > 0.
Chyba źle przepisana treść zadania
3 mar 22:00