matematykaszkolna.pl
z góry dziękuje za pomoc raw: Witam W prostokącie, który nie jest kwadratem, poprowadzono dwusieczne kątów wewnętrznych i zewnętrznych. Udowodnij, że punkty przecięcia tych dwusiecznych są wierzchołkami kwadratu.
3 mar 20:15
raw: mogłby ktoś spróbować rozwiązać to zadanie emotka emotka emotka
3 mar 20:48
raw: No drodzy ma ktoś jakiś pomysł ?// Proszę o szybką odpowiedź ,z góry dziękuje
3 mar 20:55
raw: ?
3 mar 21:07
Godzio: Moment, mam nadzieję, że nie jest trudne emotka
3 mar 21:09
Godzio: rysunek Jasne jest, że dwusieczne kątów ∡DAB i ∡DCB oraz ∡ADC i ∡ABC są równoległe. Ponieważ są to dwusieczne to kąt α = 45o, ponieważ suma miar kątów w trójkącie to 180o to β = 90o, stąd mamy, że wszystkie kąty w naszym czworokącie KLMN są równe 90o. Pozostaje udowodnić, że długości boków są również równe. Z równoległości dwusiecznych mamy, że |KL| = |MN| oraz |KN| = |LM|. Pokażę teraz, że |MN| = |LM|. Poprowadźmy sobie odcinek LD. Utworzony trójkąt LDC ma miary kątów równe: 45o, 90o więc kąt ∡DLC jest równy 45o. Skoro β = 90o to i ∡MNL = 45o więc trójkąt LMN jest równoramienny stąd |NM| = |LM|. Poprzez analogię mamy równość wszystkich boków co kończy dowód. Nie wiem czy dowód musiał być aż tak dokładny, ale napisałem wszystko co powinno być emotka
3 mar 21:19
raw: ooo dzięki Godzio ! emotka jesteś wielki
3 mar 21:22
raw: bardzo dobrze ,ze dokłądnie wytłumaczyłeś
3 mar 21:26