z góry dziękuje za pomoc
raw: Witam

W prostokącie, który nie jest kwadratem, poprowadzono dwusieczne kątów wewnętrznych
i zewnętrznych. Udowodnij, że punkty przecięcia tych dwusiecznych są wierzchołkami kwadratu.
raw: No drodzy ma ktoś jakiś pomysł



?// Proszę o szybką odpowiedź ,z góry dziękuje
Godzio:

Jasne jest, że dwusieczne kątów ∡DAB i ∡DCB oraz ∡ADC i ∡ABC są równoległe.
Ponieważ są to dwusieczne to kąt α = 45
o, ponieważ suma miar kątów w trójkącie to 180
o to β =
90
o, stąd mamy, że wszystkie kąty w naszym czworokącie KLMN są równe 90
o. Pozostaje
udowodnić, że długości boków są również równe. Z równoległości dwusiecznych mamy, że |KL| =
|MN| oraz |KN| = |LM|.
Pokażę teraz, że |MN| = |LM|. Poprowadźmy sobie odcinek LD. Utworzony trójkąt LDC ma miary
kątów równe: 45
o, 90
o więc kąt ∡DLC jest równy 45
o. Skoro β = 90
o to i ∡MNL = 45
o więc
trójkąt LMN jest równoramienny stąd |NM| = |LM|. Poprzez analogię mamy równość wszystkich
boków co kończy dowód.
Nie wiem czy dowód musiał być aż tak dokładny, ale napisałem wszystko co powinno być