Zbiorem wartosci fukncji kwadratowej jest przedzial <-2, +∞). Osią symetrii est
Wiola: Zbiorem wartosci fukncji kwadratowej jest przedzial <−2, +∞). Osią symetrii est prosta x=3.
Wykres tej funkcji przecina oś y w punkcie o drugiej współrzędnej 1. Wyznacz wzór opisanej
funkcji w postaci ogólnej
3 mar 20:05
pigor: ..., otóż z warunków zadania
i własności trójmianu
f(x)=ax2+bx+c=
a(x−p)2+q
p=3 i q= −2 i f(0)=1 ⇒ a(0−3)
2−2= 1 ⇔ 9a= 3 ⇔
a=13,
zatem
f(x)= 13(x−3)2−2= 13(x
2−6x+9)−2=
13x2−2x+1 . ...
3 mar 20:29