Planimetria!
Zuzu: Wykaz, ze dla dowolnego wielokata foremnego o boku dlugosci 1 roznica pola kola opisanego na
| | π | |
tym wielokacie i pola w niego wpisanego jest rowna |
| . Nie mam totalnie pomysłu, co z tym |
| | 4 | |
zrobić. Pomocy!
3 mar 20:00
zawodus: Najpierw policz np dla kwadratu.
potem postaraj się uogólnić na wszystkie przypadki...
3 mar 20:03
Zuzu: próbowałam ale nie wychodzi mi i nie rozumiem jak zastosować to dla dowolnego wielokąta..
jakieś naprowadzenie, proszę?
3 mar 20:06
Zuzu:
3 mar 20:44
PW: Uzależnij pole wielokąta od kąta α w trójkącie utworzonym przez bok wielokąta i i środek okręgu
wpisanego (który jest jednocześnie środkiem okręgu opisanego).
3 mar 21:06
Mila:

ΔABO − Δrównoramienny, AB=1
P
k.opisanego=π*R
2
P
k.wpisanego=π*r
2
Z tw. Pitagorasa:
| | 1 | |
h2=R2− |
| , r=h− promień okręgu wpisanego w wielokąt foremny |
| | 4 | |
| | 1 | | π | |
Pk.opisanego−Pk.wpisanego=πR2−π*(R2− |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | |
cnw
3 mar 22:39
PW: No jasne, a ja źle spojrzałem i chciałem liczyć pole wielokąta
3 mar 22:54
Mila:
Witaj
PW, jakoś nie mogą trafić moje wyjaśnienia do Pauliny ( o liczbach) i Matejko ( o
lekarzach), może byłbyś tak uprzejmy i wspomógł mnie?
Pozdrawiam.
3 mar 23:17