matematykaszkolna.pl
Wykaż , że dla każdego m∊R funkcja f(x)=x^2 +(m-2)x+m^2-2m+2 przyjmuje dla wszys Wiola: Wykaż , że dla każdego m∊R funkcja f(x)=x2 +(m−2)x+m2−2m+2 przyjmuje dla wszystkich argumentów x∊R tylko wartości dodatnie.
3 mar 19:55
ZKS: Masz jakiś pomysł?
3 mar 20:12
Wiola: Nie i dlatego prosze o pomoc
3 mar 20:19
Wazyl: Funkcja kwadratowa − już powinno coś świtać! Uśmiechnięta czy smutna? Cześć ZKS. Jak dzień?
3 mar 20:26
Ac.: Jeżeli przyjmuje tylko wartości dodatnie dla x∊R, to jak powinna być położona parabola względem osi OX?
3 mar 20:29
Saizou : Wazyl a po co ta dywagacja skoro a>0 emotka
3 mar 20:30
ZKS: Witam Wazyl. Ciężki dzień jak każdy inny teraz u mnie. Mam taki semestr że będzie strasznie i już się powoli robi rzeźnia. emotka A jak tam u Ciebie? emotka
3 mar 20:34
Radziej: up + Δ mniejsza od 0
3 mar 20:36
Wazyl: Leci jakoś. Mam dla Ciebie zadanko! Pomóż mi ruszyć! Znajdź wszystkie wielomiany P(x) spełniające równanie: P(x3+1)=(P(x+1))3 Próbowałem coś popodstawiać ale nic nie wyszło.
3 mar 20:37
Wazyl: Saizou chciałem ją naprowadzić że jak uśmiechnięta to zawsze dodatnie gdy....
3 mar 20:39
zawodus: Równania funkcyjne emotka ciekawa rzecz emotka
3 mar 20:41
ZKS: Jak może coś wymyśle to napiszę. emotka
3 mar 20:45
Wazyl: Mam jeszcze jedno: P(x2−y2)=P(x+y)(x−y) Co do pierwszego: Czy mogę podstawić np 0 i otrzymam P(0)=(P(0))3 i z tego wnioskować że nie ma wyrazów wolnych ?
3 mar 20:45
Wazyl: ....=P(x+y)*P(x−y)
3 mar 20:47
ZKS: Możesz podstawiać.
3 mar 20:49
ZKS: Tylko że dla x = 0 masz P(1) = [P(1)]3.
3 mar 20:52
Wazyl: Wiem gafa. x=−1
3 mar 20:52
ZKS: Może jest Vax on siedzi w zadaniach olimpijskich a na pewno równania funkcyjne są na olimpiadach czy konkursach i Ci pomoże. emotka
3 mar 21:13
Wazyl: Szczerze mówiąc to właśnie są zadanka ze zbioru olimpijskiego których nie moge rozwiązać. Potrzebuję podpowiedźemotka
3 mar 21:16
ZKS: Ale potrzebujesz już na jutro te zadania? Bo jeżeli nie to Vax pewnie się zjawi jutro albo może dzisiaj jeszcze będzie i Ci da wskazówkę. emotka Z równaniami funkcyjnymi miałem chyba styczność tylko z 5 zadaniami więc tak średnio widzę jak by tu jakoś pomóc. No chyba że coś mi się uda wypocić. emotka
3 mar 21:25
Wazyl: Nie to nie jest pilne. To moje prywatne przygotowania konsultowane z nauczycielem. Nie ma popiechu!
3 mar 21:27
ZKS: To spokojnie Vax został laureatem OM więc na pewno Ci pomoże z tymi zadaniami. emotka
3 mar 21:32
Wazyl: Vax spojrzysz?
4 mar 18:35