Określ zbiór rozwiązań nierówności mx^2 - 2(m+1)x+m-1<0 w zaleznoiści od paramet
Wiola: Określ zbiór rozwiązań nierówności mx2 − 2(m+1)x+m−1<0 w zaleznoiści od parametru m?
Iszo Song:
mx
2−2(m+1)x+m−1<0
1) m=0
Bedzie nierównośc liniowa
−2x−1<0
−2x<1
2) m≠0 mamy nierówność kwadratową
Osobno gdy m>0 i m<0
A) m>0
Licze delte
mx
2−2(m+1)+m−1<0
Δ=(−2m−2)
2−4[m*(m−1)]
Δ=4m
2+8m+4−4m
2+4m=12m+4
Δ=12m+4
===========
A.1 Δ≤0
12m+4≤0
| | 1 | |
Dla m∊(−∞,− |
| ] −nierówność nie ma rozwiązań |
| | 3 | |
A
2 Δ>0
| | 1 | |
Dla m∊(− |
| ,∞) rozwiązaniem tej mierównośći jest przedział (x1,x2) |
| | 3 | |
B) m<0
B.1 Δ<0
| | 1 | |
m∊(−∞,− |
| ) rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór liczb ℛ |
| | 3 | |
B.2 Δ=0
| | 1 | | 1 | |
m=− |
| − rozwiązaniem tej nierównośći jest zbiór liczb ℛ\{− |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
B.3 Δ>0
| | 1 | |
m∊(− |
| ,∞) rozwiązaniem tej nierówności jest suma przedziałow |
| | 3 | |
(−
∞,x
1)U(x
2,
∞)
Teraz to ładnie ogarnąc i powinno byc dobrze