| 20 − 24 | −4 | 1 | ||||
m1 = | = | = − | ||||
| 2 * 4 | 8 | 2 |
| 20 + 24 | 44 | 1 | ||||
m2 = | = | = 5 | ||||
| 2 * 4 | 8 | 2 |
| 1 | 1 | |||
Δ > 0 => m∊(−oo; − | ) ∨ (5 | ; +oo) | ||
| 2 | 2 |
| −(2m − 3) − √4m2 − 20m − 11 | (−2m + 3) − √4m2 − 20m − 11 | |||
x1 = | = | |||
| 2 | 2 |
| −(2m − 3) + √4m2 − 20m − 11 | (−2m + 3) + √4m2 − 20m − 11 | |||
x2 = | = | |||
| 2 | 2 |
| ⎧ | x1 * x2 > 0 | |
| ⎩ | x1 + x2 < 0 |
| (−2m + 3) − √4m2 − 20m − 11 | (−2m + 3) + √4m2 − 20m − 11 | ||
* | > 0 | ||
| 2 | 2 |
| (−2m + 3) − √4m2 − 20m − 11 | (−2m + 3) + √4m2 − 20m − 11 | ||
+ | < 0 | ||
| 2 | 2 |
| (−2m + 3)2 − 4m2 + 20m + 11 | |
> 0 | |
| 2 |
| 2*(−2m + 3) | |
< 0 | |
| 2 |
| 4m2 − 12m + 9 − 4m2 + 20m + 11 | |
> 0 | |
| 2 |
| 8m + 20 | |
> 0 | |
| 2 |
| 3 | ||
m > | ||
| 2 |
| 3 | ||
m > | ||
| 2 |
| 5 | ||
m > − | ||
| 2 |
| 3 | ||
m > | ||
| 2 |
| 3 | ||
m∊( | ; +oo) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
i warunek Δ > 0 =>m∊(−oo; − | ) ∨ (5 | ; +oo) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Przedział wspólny to m∊(5 | ; +oo) | |
| 2 |